2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Óriási korrupciós botrány kezdődött Macron körül - bele is bukhat

Vezető politikusok érintettségét göngyölítette fel az Uber-botrányban az a nemzetközi oknyomozó vizsgálat, amely a cég több ezer belső iratának kiszivárogtatását követte. Az Uber Magyarországon is megpróbált betörni a taxis piacra, de nem járt sikerrel és kivonult, másutt azonban befolyásos politikusoktól is sikerült törvénytelen eszközökkel komoly támogatást szereznie.

"Emmanuel Macron - akkor még minisztereként - kiemelkedő szerepet játszott az ügyben, de Joe Biden és az Obama-kormány tucatnyi volt munkatársa is támogatta az Uber üzleti modelljét, pedig az a munkavállalói jogokat sérti" - mondta el Dean Starkman, az oknyomozók újságírók egyike.

Az Uber ajándékokkal halmozta el a politikusokat és titokban lobbizott a nemzeti kormányoknál, hogy számukra kedvező törvények szülessenek, miközben akadályozta a rendőrség és az adóellenőrök munkáját.

"A cég mindenütt semmibe vette a jogállamiság alaptételeit, figyelmen kívül hagyta a törvényeket, engedély nélkül tevékenykedett és elkezdte aláásni a szabályozott taxis piacot" - sorolta Dean Starkman.

Több mint 120 000 belső dokumentumból látszik, hogy az Uber hogyan próbálta megnyerni a politikusokat. Emmanuel Macront állítólag bevette az udvarlás.- ezt már a Zeit.de írta késő este.

A dokumentumokból kiderült, hogy "az Uber hogyan próbált befolyásolni politikusokat, tisztviselőket és újságírókat" - számolt be az NDR, a WDR és a Süddeutsche Zeitung, amelyek részt vettek az értékelésben. A szöveges üzenetek állítólag arra utalnak, hogy 2015-ben a mostani francia elnök, Emmanuel Macron gazdasági miniszterként - a vállalat közvetlen kérésére - hatástalanított egy, az Uber üzletmenetét veszélyeztető szabályozást. "Személyesen fogom megvizsgálni az ügyet" - írta Macron a jelentés szerint. Még aznap este megváltoztatták a rendeletet. 

 

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató