2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Szijjártó: 44 százalékos a magyarországi földgáztározók töltöttségi szintje

Magyarországon 44 százalékos a földgáztározók töltöttségi szintje – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Budapesten, az öt közép-európai (magyar, cseh, osztrák, szlovák, szlovén) külügyminiszter találkozóját követő sajtótájékoztatón. Hozzátette: folyamatosan zajlik a magyarországi földgáztárolók feltöltése, az éves fogyasztás 25,5 százalékát már betárolták.

Szijjártó arról is beszélt, hogy megindították a kereskedelmi tárgyalásokat annak érdekében, hogy a hosszútávú szerződéseken felül újabb földgázmennyiségeket vásároljanak. Számításaik szerint a fűtési szezon kezdete előtt még 700 millió köbméter vásárlása lehetséges.

A paksi atomerőmű bővítéséről azt mondta: a cél az, hogy „jövőre az első beton már a földben legyen”. A külügyminiszter azt mondta, a jelenleg üzemelő paksi atomerőmű biztonságos üzemeléséhez szükséges fűtőelem szállítmányok számára is tárgyalnak újabb alternatív szállítási útvonalakról.

Orbán Viktor miniszterelnök szerda reggelre kabinetvezetői értekezletet hívott összea Karmelitába. Az indoklás szerint az értekezletet azért tartották, mert „energia-veszélyhelyzet van Európában, az ukrajnai háború miatt emelkednek az energiaárak, és az elmúlt napokban világossá vált, hogy az őszi-téli időszakban nem lesz elegendő gáz az Európai Unió országaiban”.

 

(MTI)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató