2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Biden: Moszkvának stratégiai kudarcot kell szenvednie Ukrajnában

Moszkvának “stratégiai kudarcot” kell szenvednie ukrajnai katonai hadjárata során – jelentette ki Joe Biden amerikai elnök.

Vlagyimir Putyin orosz elnök “Ukrajna elleni támadása kihívást jelent a béke és a stabilitás számára a világon mindenütt” – mondta Biden csütörtöki jeruzsálemi útja során újságíróknak.

 Biden azt is megígérte, hogy továbbra is támogatni fogja Kijevet.

“A szabad világnak fenn kell tartania azt az eltökéltséget, hogy segítsen Ukrajnának megvédeni demokráciáját” – mondta.

A találkozót megelőzően az Axios hírportál amerikai tisztviselőkre hivatkozva arról számolt be, hogy Biden arra fogja kérni Jair Lapid izraeli miniszterelnököt, hogy növelje az Ukrajnának nyújtott katonai segélyt.

Az izraeli kormány a héten bejelentette, hogy sisakokat, golyóálló mellényeket, gázálarcokat és más védőfelszereléseket küld Ukrajnának. Izrael azonban eddig elutasította, hogy támadó fegyvereket szállítson Kijevnek, vagy szankciókat vezessen be Moszkvával szemben.

Putyin a múlt hónapban egy szentpétervári gazdasági fórumon felszólalva ragaszkodott ahhoz, hogy “az [orosz] katonai művelet minden célkitűzése teljesülni fog”.

Egy múlt heti kormányülésen Putyin azt is mondta: “Ma azt halljuk, hogy le akarnak győzni minket a harctéren. Nos, mit lehet erre mondani? Próbálják meg!”.

Oroszország február 24-én küldött csapatokat Ukrajnába, arra hivatkozva, hogy Kijev nem hajtja végre a minszki megállapodásokat, amelyek célja, hogy a donyecki és luganszki régiónak különleges státuszt biztosítson az ukrán államon belül. A Németország és Franciaország közvetítésével létrejött jegyzőkönyveket először 2014-ben írták alá. Petro Porosenko volt ukrán elnök azóta elismerte, hogy Kijev fő célja az volt, hogy a tűzszünetet időnyerésre és “nehézfegyveres erők létrehozására” használja fel.

2022 februárjában a Kreml független államként ismerte el a Donbassz köztársaságait, és követelte, hogy Ukrajna hivatalosan is nyilvánítsa magát semleges országnak, amely soha nem csatlakozik semmilyen nyugati katonai blokkhoz. Kijev ragaszkodik ahhoz, hogy az orosz offenzíva teljesen indokolatlan volt.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató