2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Új ügynöktörvénnyel támad Putyin

Most már azokat is listázzák, akik kapcsolatban állnak a külföldi ügynökökkel.

Csütörtökön aláírta Putyin a „külföldi befolyás alatt álló egyének tevékenységének ellenőrzéséről” szóló törvényt – adta hírül a TASZSZ. A jogszabály december elsején lép majd életbe.

Az új törvény értelmében

minden olyan személy külföldi ügynöknek számít majd Oroszországban, aki külföldről kapott támogatást, vagy „külföldi befolyás alatt áll”

és politikai tevékenységet folytat, adatokat gyűjt az orosz hadseregről vagy különböző jelentéseket terjeszt. Ügynök lehet jogi és természetes személy is, függetlenül attól, hogy orosz vagy külföldi állampolgárságú.

A külföldi ügynöknek számító személyek nem jogosultak a különböző szociális ellátásokra, nem taníthatnak, és nem fektethetnek be stratégiailag fontos ágazatokba.

A jogszabály szerint

az orosz hivatalos szervek például nem számíthatnak majd külföldi ügynöknek,

ahogyan a pártok és az egyházi közösségek sem.

Az egyik fontos újítás, hogy az új törvény egy egységes adatbázist hoz létre a korábbi négy helyett a külföldi ügynöknek titulált személyek és szervezetek „gyűjtésére”, viszont ezen túl azokat a magánszemélyeket is listázni fogják, akiknek kapcsolatuk van velük.

A törvény részletesen leírja azt is, hogy hogyan lehet lekerülni az ügynöklistáról. Ha valakit egy éven keresztül nem pénzelnek külföldről, és ezt igazolni is tudja, akkor kikerülhet az adatbázisból.

 

(Mandiner)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató