2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Bolond ukránok: Zelenszkij már meg is szegte a saját nyelvtörvényét

Alig lépett hatályba az új ukrán nyelvtörvény, máris kirótták az első bírságot a megszegéséért, méghozzá nem is akárkire.

Tarasz Kremin, a nyelvvédelemért felelős állami biztos ugyanis bejelentette: Volodimir Zelenszkij komoly bírságra számíthat, ugyanis az ukrán elnök elkövette azt a rettenetes bűnt, hogy angolul és oroszul beszélt nyilvánosan. Ezt hívják úgy, hogy a fagyi visszanyalt!- írja a Pestisrácok.hu.

Kremin szerint Zelenszkij törvényt szegett, amikor az ukrán nyelvtől eltérően beszélt, az angol mellett például a németet és az oroszt is használta – ezért akár 12 ezer ukrán hrivnyára is büntethetik. A tisztviselők állami nyelvhasználatának ellenőrzésére március 1. és június 30. között került sor. Az ellenőrök a televíziós közvetítésekre, a központi végrehajtó hatalmi szervek, a helyi önkormányzati szervek, a katonai közigazgatás hivatalos honlapjaira, valamint az olyan platformokra összpontosítottak, mint a YouTube, a Facebook és a Telegram. Eddig még senkit sem büntettek meg azért, mert az ukránon kívül más nyelven is szólt nyilvánosan, azonban elképzelhető, hogy Zelenszkijjel precedenst teremthetnek – írja az Új Szó.

Ukrajnában ma, július 16-án életbe lépett a nyelvtörvény, ezzel a nemzeti kisebbségeket megfosztották az anyanyelvhez való joguktól: ezentúl csak a templomokban és magánbeszélgetések során beszélhetnek magyarul, lengyelül, románul, oroszul az ország immáron törvényesen másodrendűnek tartott állampolgárai.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató