2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

EU-ra érett jogállam – Életbe lépett az ukrán nyelvtörvény – Kuss a magyaroknak (is)

Ukrajnában július 16-án életbe lépett a nyelvtörvény, ezzel a nemzeti kisebbségeket megfosztották az anyanyelvhez való joguktól: ezentúl csak a templomokban és magánbeszélgetések során beszélhetnek magyarul, lengyelül, románul, oroszul az ország immáron törvényesen másodrendűnek tartott állampolgárai. Gratulálunk, ez aztán jogállami, ez aztán európai, ez aztán demokratikus döntés.- szemlézi a Pestisrácok.hu.

Július 16-tól lép hatályba a nyelvtörvény Záró és átmeneti rendelkezések című részének 7. pontjának 1. alpontja, amely módosítja Ukrajna közigazgatási szabálysértési törvénykönyvét. Ettől a pillanattól kezdve a nyelvi ombudsman bírságot szabhat ki az állami szervek és az önkormányzatok tisztségviselőire, a vállalkozások, intézmények és szervezetek vezetőire és munkatársaira, valamint a nyelvtörvényt megsértő személyekre – írja a karpat.in.ua.

Az adminisztratív szabálysértésről kiállított jegyzőkönyvnek megfelelően az első szabálysértés esetén figyelmeztetés vagy 3400–8500 hrivnya közötti pénzbüntetés kiszabása lehetséges. Ha egy éven belül megismétlődik a szabálysértés, a pénzbírság 8500 és 11900 hrivnya közötti összegre nő. Ezenkívül 1700 és 3400 hrivnya közötti pénzbírságot szabnak ki a követelmények ismételt elmulasztása esetén. Pénzbírsággal sújtják a nyelvtörvény megsértését az alábbi ágazatokban: oktatás, tudomány, kultúra, könyvkiadás, felhasználói felületek, tájékoztatás, nyilvános rendezvények, reklám, műszaki és projektinformáció, egészségügy, sport, távközlés, postai szolgáltatások, telekommunikáció és közlekedés. A nyelvi ombudsman ugyanakkor megjegyezte, hogy a bírság kiszabása ellen bíróságon lehet fellebbezni.

 

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató