2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Az „Év Nője” díjra jelölték Lia Thomas transzgender úszót

A Pennsylvaniai Egyetem Lia Thomas úszót – aki a transznemű nőkről szóló vita arca lett a sportban – jelölte a 2022-es NCAA Év nője díjra. A mai napig férfi nemiszervekkel rendelkező Willből Lia Thomas identitásra váltó transzgender úszó előbb női úszórekordokat adott át a múltnak, most a nők sportjának elismeréseit zsebelheti be.- szemlézi a mandiner.hu.

Az NCAA honlapja szerint az Ivy-Liga úszóját az úszás és műugrás divízó-I-es legjobbjának jelölték. Az elismerés célja, egyidejűleg díjazza a versenyző „tanulmányi eredményeit, sportolói kitűnőségét, a közösségért tett aktivitását és a végzős egyetemisták közötti vezetői tevékenységét mindhárom divizíóból” – olvasható az Amerikai Egyetemi Sportszövetség, az NCAA weboldalán. Mint ismeretes, idén márciusban Thomas lett az első transznemű sportoló, aki NCAA Division I-es címet nyert, miután első helyen végzett a női 500 yardos gyorsúszásban, és megszerezte az NCAA szezon leggyorsabb idejét. Ezzel a győzelemmel ő lett az első transznemű sportoló, aki bármilyen sportágban D-I címet nyert. Lia Thomas transznemű úszó szerint „a transz nők nem jelentenek veszélyt a női sportokra”.

A női úszók jelentős része azonban másképp vélekedik, még ha nem is mer hangot adni a véleményének, leszámítva az egyetlen bátor, magyar olimpikont, a Virgina Tech csapatában szintén végzős György Rékát, aki exkluzív interjút adott a Mandiner számára, ahol hosszan beszélt arról milyen válogatott sértéseket kapott a véleménye miatt és, hogy milyen módon félemlítik meg Amerikában azokat a nőket, akik fel mernek szólalni a női sportolók fair versenyhez való joga védelmében. Mindeközben Thomas, aki korábban a Penn férficsapatában úszott, újból felhívta a figyelmet a transznők sportban való részvételére, valamint a befogadás és a fair playről folyó vitára egy olyan időszakban, amikor az Egyesült Államok államai törvényeket fogadnak el a transzneműek jogainak korlátozása érdekében. Thomas szerint „sok tényező befolyásolja a versenyt”, de a legnagyobb különbség most az, hogy boldog, hozzátéve, hogy a transz nők szerinte nem jelentenek veszélyt a női sportra”.

Az „Év nője” jelölés során 30 jelölet választanak ki, majd ezt kilenc főre szűkítik, végül az NCAA Női Atlétikai Bizottsága ezt követően felülvizsgálja a döntősöket, mielőtt döntene a 2022-es NCAA Év Nője díjazottról, amely politikai klímában Lia Thomasnak komoly esélye van arra, 185 centis férfi biloógiával, nem átalakító műtét nélkül megelőzve a cisz nőket, elnyerje az ÉV NŐJE egyetemi elismerést.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató