2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Már az Egyesült Államok Európa fő olajszállítója

Európa lett az amerikai kőolaj fő importőre az orosz nyersolajra vonatkozó uniós korlátozások közepette – jelentette pénteken a Bloomberg a US Census Bureaura, az amerikai népszámlálási hivatal adataira hivatkozva.

A jelentés szerint idén januártól májusig Európa nagyjából 213,1 millió hordó nyersolajat importált Washingtontól. Ezzel a régió 2016 óta először előzte meg Ázsiát, mint a legnagyobb amerikai kőolajimportőr ugyanebben az öt hónapos időszakban. Az adatok azt mutatják, hogy Ázsia csak 191,1 millió hordót kapott az USA-tól ebben az időszakban.

Az olajszállítások átirányítása az orosz olajra vonatkozó súlyos szankciók közepette történt, amelyeket az USA, az EU és szövetségeseik az ukrajnai offenzívára válaszul vezettek be. Az EU nemrég részleges embargót vezetett be az orosz olajra, és csökkentette az importot, azzal a céllal, hogy csökkentse az orosz olajprofitot, és ezáltal elvegye Moszkva lehetőségét az ukrajnai katonai művelet finanszírozására.

Az Egyesült Államok eközben árplafon bevezetését javasolta, és képviselői jelenleg próbálnak támogatást szerezni a kezdeményezéshez, elsősorban Kínában és Indiában. A két ország a közelmúltban fokozta az orosz olajvásárlásokat, mivel szívesen kihasználják a nagy árengedményeket, amelyeket Moszkva kínál az export átirányítása érdekében.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató