2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Súlyos erdőtüzek pusztítanak Európa déli részein

Több ezer hektárra kiterjedő erdőtüzek tombolnak Európa déli térségein, Spanyolországban, Franciaországban és Görögországban - írja összefoglalójában az AP-re, a Reuters-re és az AFP-re hivatkozva az MTI. 

A Franciaország délnyugati részén dúló erdőtüzek miatt az elmúlt hat napban összesen 14 ezer embert kellett biztonságba helyezni. A Bordeaux városától délre található Teste-de-Buch kemping és Landiras település környékéről is többeket evakuáltak.

Több mint 10 500 hektár földet perzseltek fel a lángok a térségben. A veszélyhelyzet miatt lezárták a turisták előtt Európa legnagyobb és legmagasabb homokdűnéjét, a Pilat-dűnét.

Franciaország atlanti-óceáni partvonalának szinte teljes hosszán hőségriadót hirdettek, és vasárnap már 37-40 Celsius fokot mértek az ország délnyugati részein.

Spanyolországban hőségriasztás van érvényben Aragon, Navarra és La Rioja régiókban, ahol 42 fokos is lehet a hőség. Az országban tűzoltó-helikopterekkel próbálják megfékezni a nehezen hozzáférhető hegyvidéken tomboló tüzeket.

A hőmérséklettel összefüggő halálozásokat figyelő III. Károly Intézet adatai szerint már 360 halálesetet okozhatott az idei nyár második spanyolországi hőhulláma július 10. és 15. között, ami brutális növekedést jelent az előző hat naphoz képest, amikor 27, a hőmérséklettel összefüggő halálesetet regisztráltak.

Portugáliában két erdőtűz is pusztít az ország északi felén. Az egészségügyi minisztérium adatai szerint az elmúlt egy héten 659, többségében idős ember hunyt el a hőhullám következtében.

Olaszországban drámai a helyzet: csak Szicília szigetén három erdőtűzről tudni, a hatóságok egy helikoptert és két tűzoltó repülőgépet is bevetettek a lángok elleni harcban, de a Rómától keletre található L'Aquilában is tűzoltórepülőgépet kellet bevetni a tűzoltóság földi egységeinek támogatására.

Görögországban vasárnap több mint 150 tűzoltó teljesített szolgálatot Kréta szigetén a péntek óta tomboló erdőtűz megfékezésén, Rethümno térségében. Vasárnapra virradóra összesen 119 erdőtüzet jelentettek az országban, ezek többségét sikerült gyorsan eloltani.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató