2024. április 16. - Csongor
EUR : 393.05
USD : 368.85
Időjárás ikon15°

Válaszolt a magyar külügy az ukrán képviselőnek, aki szerint Magyarország megtámadni készül Ukrajnát

Mint írják: „szövetségeseinkkel együttműködve minden lehetséges humanitárius segítséget megadunk Ukrajnának, azonban semmilyen szinten nem vagyunk hajlandóak kockáztatni a háborúba való belesodródást és Magyarország biztonságát”.

Reagált a Külgazdasági és Külügyminisztérium azokra az állításokra, miszerint Magyarország megtámadná Ukrajnát. Korábban egy ukrán országgyűlési képviselő követelt magyarázatot Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szavaira – számol be az Index. Magyarország katonákat küldhet Kárpátalja területére a magyar lakosság védelméért – írta Maxim Buzsanszki ukrán országgyűlési képviselő Telegram-csatornáján. Szerinte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter korábban azt mondta, Budapestnek vannak forgatókönyvei a katonai szükséghelyzetre a kárpátaljai magyar kisebbség védelmében. Buzsanszki szerint az ukrán külügyminisztériumnak magyarázatot kellene követelnie arról, hogy ki és hogyan tervezi a

„százötvenezer ukrán magyar megmentését Ukrajna területén”.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium válaszként egy közleményt adott ki. Mint írják: „szövetségeseinkkel együttműködve minden lehetséges humanitárius segítséget megadunk Ukrajnának, azonban semmilyen szinten nem vagyunk hajlandóak kockáztatni a háborúba való belesodródást és Magyarország biztonságát”. Ez az álláspont továbbra is változatlan, így minden ezzel ellentétes állítást megfogalmazó hírportál valótlanságot közöl – emelték ki a közleményben.

A magyar külügyminiszter nem vázolt fel egyetlen olyan forgatókönyvet sem, amelynek nyomán a magyar honvédség átlépné az ukrán határt. A félrevezető álhírekkel szemben a valóság az, hogy Magyarország tovább folytatja történetének legnagyobb humanitárius segélyakcióját Ukrajna megsegítése érdekében, és szilárdan kitartunk azon álláspontunk mellett, hogy nem engedünk semmiféle provokációnak, így nem küldünk sem fegyvert, sem katonát a háborúba – olvasható a közleményben.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató