2024. április 25. - Márk
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

Szilágyi Áron egyéni vb-aranyat nyert Kairóban

A háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áron 15:14-re legyőzte a francia Maxime Pianfettit a kariói vívó-világbajnokságon férfi kard egyéni versenyének döntőjében.

A 64 között még négy magyar férfi kardozónak szurkolhattunk, ráadásul Gémesi Csanád, Decsi Tamás, Szatmári András és Szilágyi Áron is sikerrel vette ezt a kört.

Előbbi kettő a 32 között nem bírt grúz és francia ellenfelével, utóbbiak viszont ezt is teljesítették, így éppen egymás ellen küzdhettek a negyeddöntőbe kerülésért.

Itt a háromszoros olimpiai bajnok, első vb-aranyáért küzdő Szilágyi gyorsan elhúzott 6:1-re, nagy előnyét pedig ezt követően végig tartani is tudta (15:9). A nyolc között aztán a 7. kiemelt Pietro Torrét győzte le, majd az elődöntőben a korábban Gémesit kiejtő grúz Sandro Bazadzét gyűrte le 15:11-re.

A kairói vívó világbajnokság első olyan versenynapján, amikor már érmeket osztottak, mindjárt megszületett az első magyar érem. A kardvívó Szilágyi Áron világbajnok lett.

A Vasas vívója az első fordulóban a kuvaiti Ammarit verte, a második körben volt egy kisebb hullámvölgye, a kínai Hszu 13–12-re vezetett ellene, aztán Szilágyi megrázta magát, és három tussal könnyedén befejezte a meccset. A nyolcaddöntőben a 2017-es világbajnok Szatmári András várt rá. Szilágyi jól kezdett a klubtársa ellen, 6–1-re meglépett, és 15–9-re nyert is.

Az olasz Torrét a nyolc között 15–8-ra verte, a négy között a grúz Szandro Bazadze volt az ellenfele, akivel szemben az olimpiai elődöntőben megszenvedett. Most 15–11-re verte riválisát, és ezzel bejutott a döntőbe. Szilágyi ugyan háromszor nyert már olimpiát, világbajnokságon a bronzéremnél előbb nem jutott.

A riválisa a nap meglepetésembere, a világranglista 81. helyén álló francia Pianfetti volt, aki meglehetősen nehéz ágra került, és a második fordulóban a világranglista-vezető koreai Kimet győzte le (15-13). A negyeddöntőben a tokiói olimpián ezüstérmes Samelén lépett át nagy izgalmak közt, egy tus döntött. Az elődöntőben a román Teodosiu sem tudta megállítani.

A fináléban az első tus a franciáé volt, Szilágyi pillanatok alatt fordított, de a francia zsinórban három találatot adott, és 4–2-re átvette a vezetést. Pianfetti 6–3-ra módosította az állást, ezek után kapcsolt rá igazán Szilágyi, és érezte meg, milyen akciókra van szüksége. Ötször talált, így 8-6-tal ő mehetett pihenőre. A kilencedik találatot videózás után kapta meg, utána adott a magyar vívó még egyet, így 10-6-ra vezetett.

A francia azonban nem hagyta magát, felzárkózott, és 14-12 után egyenlített. Egy találaton múlt az aranyérem sorsa, Szilágyi egy olyan akciót vett elő, ami után egyszer már megvágta ellenfelét, és most is sikerre vitte. A zsűri videózott, de neki adták a találatot.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató