2024. április 23. - Béla
EUR : 394.83
USD : 370.49
Időjárás ikon10°

TASZ: nem volt arányos a sokkoló használata, békés tüntetők voltak

A BRFK hétfői közleménye szerint a rendőrök öt embert állítottak elő, miután a Margit hídon többszörös felszólításra sem mentek a járdára – írja a Police.hu. Egyikük ellen használtak sokkolót. Gyülekezési joggal visszaélés miatt három emberrel szemben indítottak szabálysértési eljárást, egyikükről kiderült, hogy korábbi szabálysértése miatt körözik. A rendőrök összesen 109 embert igazoltattak. Az egyiküket körözték, mert egy korábbi bírságát nem fizette be, őt is előállították. Két emberrel szemben közlekedési szabálysértések miatt bírságot szabtak ki.

Sokkolót használt az egyik tiltakozónál hétfőn délelőtt a rendőrség – erősítették meg azután, hogy Jámbor András Facebook-élőjében felvetődött ennek a gyanúja.

A Társság a Szabadságjogokért a sajtóközleményében azt írja, hogy a tiltakozásokra tekintettel a gyülekezési forródrótjuk a héten minden nap élni fog 8-22 óra között. A +36 30 722 3356-os számon érheti el a TASZ jogsegélyszolgálatát, akinek azonnali jogi segítségre van szüksége. A tasz.hu/tiltakozz oldalon pedig tüntetésekkel, tiltakozásokkal kapcsolatos hasznos információkat gyűjtöttek össze résztvevőknek és szervezőknek egyaránt.

Az eddigi tiltakozó akciók alatt számos résztvevőt igazoltatott a rendőrség a kresz szabályainak a megsértése miatt vagy azért, mert az aszfaltra festettek. Amíg ezek a cselekmények a tiltakozás kifejezését szolgálják, addig nincs alkotmányos indok a jogsértés megállapítására, írják.

A sokkoló használatára is kitértek: azt írták, hogy a sokkolót a rendőr akkor használhatja, ha az intézkedésének, jelen esetben a tüntetőknek a helyszínről való eltávolításában, testi kényszer alkalmazásával sem tud érvényt szerezni. Egy erőszakmentesen tiltakozó személlyel szemben azonban nemigen arányos egy olyan kényszereszköz használata, ami könnyen tud súlyos sérüléseket okozni, és aminek a kockázatait az intézkedő rendőr felmérni sem tudja.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató