2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Részletes közleményt adott ki a rendőrség, miért nyomtak sokkolót a csövesre

Újabb közleményt adott ki a Budapesti Rendőr-főkapitányság azzal kapcsolatban, hogy sokkolót alkalmaztak egy tüntetővel szemben a hétfői katás tüntetésen.

A keddi közleményben azt írták, milyen körülmények között használták a sokkolót. Azt írták, hogy egy 42 éves férfit sokkoltak, akit „a szervező részéről befejezettnek nyilvánított fővárosi gyűlést követően” sem hagyta el az úttestet.

A rendőrök többször is felszólították, hogy menjen fel a járdára, majd – miután a férfi erre nem reagált – testi kényszert alkalmaztak ellene, de a férfi „úgy összekapaszkodott egy szintén az aszfalton ülő nővel, hogy a további testi kényszer (kezeik szétfeszítése) sérülés veszélyével járt volna”.

Ekkor, a jogszerű rendőri intézkedéssel szembeni ellenszegülés megtörésére a helyszínbiztosítás parancsnoka kilövőfej nélküli elektromos sokkoló eszköz alkalmazására adott utasítást

– írta a rendőrség.

Hozzátették azt is, hogy a sokkoló bevetése előtt „az intézkedő rendőr két alkalommal figyelmeztette a földön ülő férfit az eszköz használatára”, és azt „a test érintése nélkül a levegőbe szikráztatta”. 

A figyelmeztetések nem vezettek eredményre, ezért a rendőr a sokkolót két másodperc időtartamig a férfi ruházatán keresztül annak combjához érintette

– áll a közleményben, amelyben azt is hozzátették, hogy „az eszköz alkalmazásának hatására a férfi elengedte a nőt, a rendőrök mindkettőjüket felkísérték a járdára. A férfi a szabálysértés tényét elismerte, a szabálysértési nyilatkozatot kitöltötte és aláírta”.

Később a férfi a rendőrök kérdésére elmondta, hogy zsibbadást érez a combján, illetve enyhe bőrpír keletkezett a kontaktus helyén, de nem kért egészségügyi ellátást. Előállítását követően a rendőrkapitányságon a mentőszolgálat munkatársai megvizsgálták, és megállapították, hogy nem igényel orvosi ellátást. 

A rendőrség szerint a kényszerítőeszköz használatát parancsnoki kivizsgálás követte, amelyben megállapították, hogy

a sokkoló alkalmazása jogszerű, szakszerű és arányos volt.

A rendőrség a közlemény végén emlékeztetett arra, hogy hatályos jogszabályi előírások szerint jogszerűen alkalmazhattak sokkolót „az ellenszegülés megtörésére, többszöri figyelmeztetést követően” a tüntetővel szemben.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató