2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Dráma: A Jobbik letiltotta Jakab Péter arcát

Egyelőre az is kérdéses, hogy a Jobbik exelnöke, lecserélt frakcióvezetője merre tart, és mit is jelent az pontosan, hogy „a nép pártján” marad. Ezen a néven új Facebook-oldalt indított, illetve már hetek óta nem használja a Jobbik logóját, helyette sajáttal kampányol (az elnöki posztról való lemondásáig a párt logójával együtt használta), saját arculatot épít.

Miután találgatások indultak a sajtóban arról, hogy Jakab Péter kiléphet a Jobbikból, és új pártot alapíthat, a Jobbik sajtóosztályán keresztül az Index próbálta elérni, és megkérdezni, van-e alapja az értesüléseknek, spekulációknak, illetve ha nincs, akkor mi a célja a saját arculat használatával és az új Facebook-oldal létrehozásával.

Ha lesz bejelentenivaló, bejelentjük

– kapta az Index a rövid és tömör választ.

Hasonló kérdésekkel Gyöngyösi Mártont, a Jobbik elnökét is megkeresték:

- Van-e alapja azoknak a találgatásoknak, spekulációknak, hogy Jakab Péter egy új párt/mozgalom létrehozását tervezi/készíti elő?

- Ha nincs, akkor a párt vezetésének van-e tudomása arról, hogy Jakab Péternek mi a célja az új arculati elemek létrehozásával?

- A Nép Pártján kezdeményezés hogyan illeszkedik a Jobbik politizálásába? Jobbikos politikusok is támogatói ennek az új „platformnak”, vagy csak egy személyes arculati elemről van szó?

Ezekre a kérdésekre – szintén a Jobbik sajtóosztályán keresztül – már bővebb és egyértelműbb választ kapott 07.19-én az Index:

A Jobbik parlamenti frakciója a tegnapi nap folyamán (07.18-án – szerk.) határozatot hozott a párt frakciótagjainak, képviselőinek arculathasználatáról. A döntés értelmében a jövőben képviselőink csak a párt arculati elemeivel, logójával ellátott anyagokkal dolgozhatnak, amelyben nincs is semmi meglepő, hiszen egy közösség vagyunk, közös célokkal.

Bár a határozat a Jobbik minden parlamenti képviselőjére vonatkozik, jelenleg csak Jakab Pétert érinti, mivel csak ő használ saját arculatot. Vagyis a Jobbik frakciójának állásfoglalása egy elég határozott visszajelzés arról, hogy mit is vár el a Jobbik képviselőcsoportja a volt frakcióvezetőjétől, és mit nem enged, mit tilt meg neki. Ugyanakkor a határozat katalizátora is lehet annak, hogy ha Jakab Péternek valóban pártalapítási szándéka van, akkor felgyorsítsa a korábbi elnök-frakcióvezető elszakadását a Jobbiktól. Annak mindenesetre egyelőre nincs jele, hogy a Jobbik parlamenti frakciójának határozata befolyásolta volna Jakab Péter jelenlétét a Facebookon. A közösségi oldalán továbbra is csak saját logóját használja (legalábbis cikkünk megírásáig így áll a helyzet), és a több mint 9 ezer követővel rendelkező A Nép Pártján oldal is folyamatosan frissül.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató