2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Egy nap alatt hárman is meghaltak spanyolországi bikafuttatásokon szerzett sérülések miatt

Alig 24 óra alatt három ember halt bele a bikafuttatásokon szerzett sérüléseikbe Spanyolországban – írja a BBC.

Mindhárom áldozat a valenciai régióban rendezett bikafuttatásokon vett részt júliusban. A három baleset közül az egyik a Valenciától délre fekvő Picassentben történt, itt egy 56 éves férfit öklelt fel a bika. A férfi súlyos fejsérülést szenvedett, és kilenc nappal később egy kórházban halt meg. Melianában egy férfi tüdejét szúrta át az egyik bika, ő is a kórházban halt bele a sérülésébe. Egy 64 éves francia turista pedig Pedreguerben lett áldozata egy bikafuttató rendezvénynek.

Valencia régióban az elmúlt nyolc évben 20 ember vesztette életét bikafuttatásokon. A közelmúltban nagy felháborodást váltott ki Spanyolországban az az eset, hogy a Puçol városában július 3-án tartott bikafuttatáson egy fiatalkorú, 14 éves fiú is súlyosan megsérült. A baleset miatt a hatóságok vizsgálatot indítottak, mivel a bikafuttatásokon csak 16 évnél idősebbek vehetnek részt – számolt be erről az El País.

Spanyolország leghíresebb bikafuttató fesztiválján, a pamplonai San Fermin bikafuttatáson idén nem történt halálos baleset, viszont 35-en is megsérültek. A spanyol Állatokért Párt (PACMA) a történtek után megismételte a követelését, miszerint ezeket a fesztiválokat be kéne tiltani. Bírálták bikafuttatások szervezőit, mert szerintük nemcsak az állatokat bántalmazzák, hanem a lakosságot is veszélyeztetik ezzel.

Hogy a bikafuttatások nincsenek betiltva Spanyolországban, az annak is köszönhető, hogy a bikafuttató szezon nagy lökést ad a gazdaságnak. Egy 2019-es tanulmány szerint az évi közel tízezer bikafuttatás több mint 3000 munkahelyet teremtett az országban, és legalább 300 millió eurós bevételt generált.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató