2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Franciaországban büntetés járhat majd azért, ha nyitva marad az ajtaja a klímát használó boltnak

Franciaországban rendeletekkel kötelezik majd a légkondicionált üzleteket arra, hogy tartsák becsukva ajtóikat az energiatakarékosság érdekében – közölte a francia energiaügyi miniszter.

Agnés Pannier-Runacher a Journal du Dimanche című francia vasárnapi lapban megjelent interjúban elmondta, hogy a következő napokban két rendeletet fog kiadni: az első a városok méretétől függetlenül általánossá teszi a fényreklámok tilalmát hajnali 1 és 6 óra között, kivéve a repülőtereket és a pályaudvarokat.

A második pedig megtiltja majd, hogy az üzletek ajtaja nyitva legyen, amíg a légkondicionáló és a fűtés működik”

– tette hozzá a tárcavezető.

A politikus szerint az ajtók nyitva hagyása húsz százalékkal több energiafogyasztást jelent, és mint fogalmazott „ez abszurd”. Július közepén, amikor Franciaországban rendkívüli hőhullám alakult ki, több városban, például Lyonban, Besanconban és Párizsban is az önkormányzatok elrendelték, hogy a légkondicionált üzletek bírság terhe mellett csukják be bejárataikat. A kormány azt tervezi, hogy ezt a tilalmat kiterjeszti az egész országra és akár 750 eurós bírságra is számíthat, aki nem tartja be a rendelkezést.

(MTI)


 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató