2024. április 19. - Emma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Ukrán katonai hírszerzés: Putyin hasonmása járt Iránban

Vlagyimir Putyin orosz államfőt egy rá megszólalásig hasonlító testdublőr helyettesíthette a héten tett iráni útja során, közölte egy magas rangú ukrán hírszerzési tisztviselő, írja a New York Post.

Az orosz államfő, akiről már régóta azt pletykálják, hogy beteg, esetleg rákos, a szokásosnál éberebbnek és mozgékonyabbnak tűnt az iráni látogatása során, amikor Ali Hamenei ajatollahhal találkozott, közölték ukrán források a The Sun című lappal.

Kirilo Budanov vezérőrnagy az egyik ukrán tévének elmondta, hogy Putyin nagyon élénknek mutatkozott, ami az utóbbi időben egyáltalán nem volt jellemző rá, ezért merült fel egyesekben a gyanú, hogy a felvételeken látható férfi nem Putyin volt.

Csak célozgatok. De kérem, nézzék meg azt a pillanatot, amikor Putyin elhagyja a gépet. Valóban Putyin volt az, aki elutazott?

– tette fel a kérdést a vezérőrnagy.

Putyin iráni látogatása volt a politikus első nemzetközi útja az orosz–ukrán háború kirobbanása, vagyis február 24. óta.

Az amerikai hírszerzés jelezte, hogy értesüléseik szerint Irán több száz drónt küldhet Oroszországnak, köztük olyanokat, amelyek fegyverrel is felszerelhetők. Teherán később cáfolta ezt az értesülést.

Májusban az egyik Putyin-ellenes Telegram-csatorna azt állította, hogy testdublőröket helyeztek készenlétbe, hogy szükség esetén helyettesítsék Putyint, miközben az elnök műtéten esik át.

A titokzatos Telegram-fiók azt is állította, hogy előre felvett felvételeket fognak közzétenni Putyinról az orosz állami tévében, amint találkozókon vesz részt és törvényeket ír alá, hogy úgy tűnjön, mintha folyamatosan dolgozna.

Csütörtökön William Burns, a CIA igazgatója megjegyezte, hogy Putyin „teljesen egészségesnek” tűnik, ellentmondva ezzel a korábbi amerikai hírszerzési adatoknak, amelyek szerint az orosz vezető egészségi állapota romlóban van, és rák ellen küzd.

A Kreml szerint sincs semmi valóságalapja azoknak a híreknek, miszerint Putyin beteg lenne. Dmitrij Peszkov szóvivő határozottan állította, hogy az orosz elnök egészségi állapota rendben van.- írta az Index.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató