2024. április 24. - György
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

Brit hírszerzés: Eredménytelenül harcolnak az oroszok keleten és Herszonnál is

Eredménytelenül harcolnak az oroszok mind a Donbaszban, mind Herszon megyében – legalábbis a brit védelmi minisztérium hétfői jelentése szerint. „Az orosz parancsnokok előtt továbbra is az a dilemma, hogy a keleti offenzívát kell erőforrásokkal ellátni, vagy a nyugati szektor védelmét kell megerősíteni” – írja a jelentés.

Erre a dilemmára világított rá a Telexnek adott helyzetértékelésében Rácz András is: „Az oroszoknak nincs ahhoz elég bevethető szárazföldi erejük, hogy egyszerre folytassák a donbaszi hadműveleteket a korábban látott intenzitással, és ezzel egy időben nagyobb erőket vezényeljenek Herszonba” – mondta az Oroszország-szakértő.

A brit védelmi minisztérium jelentése arról is ír, hogy a londoni hírszerzés azonosított nemrég egy orosz katonai járműjavító és -felújító létesítményt Barvinok közelében, az oroszországi Belgorodi területen, 10 kilométerre az ukrán határtól.

„Legalább 300 sérült jármű volt a helyszínen, köztük harckocsik, páncélozott személyszállító járművek és támogató teherautók” – írja a jelentés. A britek szerint ez arra utal, hogy az emberhiány mellett komoly gondot okozhat Oroszország számára az is, hogy több ezer harcjárműve sérült vagy semmisült meg a háború elmúlt öt hónapja alatt.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató