2024. április 24. - György
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

Retteghet Európa - A Gazprom újabb turbinát állít le az Északi Áramlat gázvezetéken

Az orosz Gazprom energetikai nagyvállalat leállítja egy újabb Siemens-turbina működését – jelentette be a vállalat hétfőn. Az Északi Áramlat-1 gázvezetéken keresztül történő szállítás július 27-től nem haladja meg a napi 33 millió köbmétert – írja a Kommerszant című üzleti napilap. Ez a vezeték kapacitásának 20 százalékának felelne meg.

A Gazprom szerint a turbina leállításáról szóló döntést annak műszaki állapota és az a tény indokolta, hogy esedékes a turbina nagyjavítása.

A német szövetségi gazdasági minisztérium közölte, hogy az Északi Áramlat-1 gázvezetéken keresztül történő gázszállítás csökkentésének nincsenek műszaki okai – idézte a média a minisztérium egyik berlini képviselőjét, aki újságíróknak nyilatkozott.

A Kommerszant korábbi jelentése szerint a portovajai kompresszorállomás kilenc turbinája közül több javításra szorul. A lap megjegyzi, hogy a Gazprom egyelőre nem engedélyezte a további javításokat, és az egyik turbina nagyjavítása mintegy három hónapot vett igénybe. A jelenlegi engedélyezési szerződés értelmében a Siemens Energy 2024 végéig még öt turbinát fogadhat be javításra.

Mindez azt követően történt, hogy Oroszország, Kanada és Németország között vita alakult ki egy Siemens-turbina miatt, amelyet Montrealba küldtek javításra, de Ottawa Moszkva elleni szankciói miatt nem küldte vissza időben. A Gazprom a késedelemre hivatkozva a múlt hónapban 60%-kal csökkentette a Németországba irányuló gázszállítást. Kanada végül elküldte az alkatrészt Németországba, ahol jelenleg az Oroszországba történő szállításra vár. A Gazprom hétfőn korábban közölte, hogy a Kanadától és a Siemens-től a turbina szállításával kapcsolatban kapott papírok nem tisztázzák a szankciókkal kapcsolatos kérdéseket.

Olaf Scholz német kancellár a múlt héten azt mondta, hogy Berlin nem számíthat tovább Moszkvára a gázszállítások tekintetében, és kijelentette, hogy nem győzték meg Oroszország azon kijelentései, amelyek szerint a Siemens késedelmesen megjavított turbinája szükséges az Északi Áramlat-1 gázvezeték teljes körű működéséhez.

Moszkva hétfőn visszautasította az állítást, Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta, hogy a szállítások mennyiségének csökkenése a nyugati szankciókból eredő műszaki problémák miatt következett be.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató