2024. április 18. - Andrea, Ilma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Roma Parlament fölszólít: amelyik roma teheti, hagyja el az országot - gyilkos korszak jön

Éles hangvételű állásfoglalásban reagált a Roma Parlament elnöksége Orbán Viktor tusványosi beszédére, amiben a kormányfő egyebek mellett úgy fogalmazott, hogy „mi nem vagyunk kevert fajúak”.

„A miniszterelnök célja, hogy a rajongótábor ‘vérivó’ részének friss nedűt szolgáljon”

– írta Horváth Aladár, a mozgalom elnöke a Facebook-oldalán közzétett nyilatkozatban.

Elképzelhetőnek tartja azt is, hogy ez a beszéd is része annak, hogy „kiprovokálja a kilépést az EU-ból, és felkínálja az ország csatlakozását Putyin fasiszta birodalmához.” A szöveg szerint ugyanakkor a romákra újabb gyilkos korszak leselkedhet, ezért arra biztatnak mindenkit, hogy aki teheti költözzön el egy „békés, emberarcú országba”, ahol származása miatt nem érheti üldöztetés és a családja is biztonságban van. Olyan országot javasolnak,

„ahol gyerekeik nem gettóiskolákban várnak a megszűnő közmunkára, hanem gyermekközpontú, szeretetgazdag iskolákban tanulnak, ahol több nyelven beszélő, szabad szakemberekké válnak!”

Hozzáteszik azt is, hogy aki „aki nem érzi (reménytelen) feladatának a küzdelmet a köztársaság, az egyenlő, demokratikus jogállam újrateremtését”, az vigye gyermekét biztonságosabb helyre. A Roma Parlament elnöksége szerint ugyanis a válság „levezetésére” a cigányüldözést csak olyan országokban használják, ahol „hagyományosan nem néznek szembe történelmük önsorsrontó bűneivel.”

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató