2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Bedöntik Európát - elfogadták az uniós tagállamok a gázfelhasználás 15 százalékos csökkentését

A dpa német hírügynökség értesülései szerint az EU-tagállamok elfogadták azt a vészhelyzeti tervet, amely a gázfelhasználás csökkentéséről szól, mindezt azonban hivatalosan egyelőre egyik tisztviselő sem erősítette meg.- írja az Index.

Mint ismert, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke július 20-án jelentette be, hogy az uniós testület új tanácsi rendeletet javasol a gázkereslet csökkentésére irányuló összehangolt intézkedésekről. Az Európai Bizottság konkrétan arra kérte a tagállamokat, hogy augusztustól kezdve nyolc hónap alatt csökkentsék 15 százalékkal a gázfelhasználást, az EU ugyanis attól tart, hogy a tél beállta előtt nem csak a gáztárolók kapacitásának feltöltése, hanem a hidegebb hónapokban a további ellátás biztosítása is nehézségekbe ütközhet.

A javaslatról kedden tárgyalnak az energiaügyi miniszterek Brüsszelben, Szijjártó Péter reggeli Facebook-posztjában azt írta: „csak ne rontsunk tovább a helyzeten”. 



A dpa német hírügynökség szintén kedd reggel diplomatákra hivatkozva arról számolt be Twitteren, hogy a tagállamok elfogadták azt a vészhelyzeti tervet, mely földgázfogyasztás önkéntes, 15 százalékos csökkentését írja elő. Ezeket az információkat egyelőre egy uniós tisztségviselő sem erősítette meg hivatalosan.

Kadri Simson: ez a bölcs stratégia

Gazprom orosz gázipari óriásvállalat bejelentése, miszerint a héten tovább csökkenti az Európába irányuló szállításokat, politikai indíttatású – mondta kedden Kadri Simson, az Európai Unió energiapolitikai vezetője, aki vitatta a vállalat állítását, miszerint azért csökkentette a szállítást, mert le kellett állítani egy turbina működését.

 

Tudjuk, hogy erre nincs technikai ok. Ez egy politikailag motivált lépés, és erre fel kell készülnünk. És pontosan ezért bölcs stratégia a gázigényünk megelőző csökkentése

– mondta Simson az uniós országok energiaügyi minisztereinek brüsszeli találkozójára érkezve.

Simson hozzátette, hogy a miniszterek várhatóan megegyezésre jutnak a sürgősségi uniós szabályokról, amelyek előírják az országok számára, hogy csökkentsék a gázfogyasztást.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Facebookra feltöltött videójában azt mondta, hogy a 15 százalékos csökkentésre vonatkozó terv jól mutatja, hogy „nem abban az országban van energiavészhelyzet, amire az EU kivetette a szankciókat, hanem nálunk, akik kivetettük a szankciókat”.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató