2024. április 18. - Andrea, Ilma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Szivárványos mez miatt bojkottál egy meccset hét ausztrál rögbi játékos

Az ausztrál Nemzeti Rögbi Liga (NRL) hét játékosa bojkottálni fog egy kulcsfontosságú mérkőzést, mert csapatuk úgy döntött, hogy olyan mezt visel, amin szivárványos zászló van. A Manly Warringah Sea Eagles lesz az első olyan csapat a bajnokságban, ami a sportágban az elfogadást népszerűsítő mezben lép pályára.

A játékosok szerint nem konzultáltak velük, vallási és kulturális okokra hivatkozva tiltakoznak a mez viselése ellen, írja a helyi média. A klub elnöke azt mondja, csalódott, de tiszteletben tartja a kívánságukat.

„Nem akarjuk, hogy ezek a játékosok kitaszítottak legyenek, de klubként mindenkit ünnepelünk és támogatunk" - mondta a klub tulajdonosa, Scott Penn. „Nem fogjuk kényszeríteni őket, hogy játsszanak, de elkötelezettek vagyunk a mez és az elfogadás mellett". Anthony Albanese miniszterelnök helyeselte a Manly álláspontját. „Az ausztrál társadalomban fontos, hogy mindenkit olyannak tiszteljünk, amilyen" - mondta.

Az NRL szabályai szerint ugyanazon csapat játékosai nem viselhetnek különböző mezeket egy mérkőzésen. A Manly korábbi sztárja, Ian Roberts - aki az NRL első nyíltan meleg játékosa - azt mondja, hogy a hét játékos döntése „összetöri a szívét". „Szomorú és kellemetlen" - mondta.


A játékosok álláspontja ellenérzéseket váltott ki az interneten. A mez felnőtt méretben mindössze két nap alatt elfogyott.

„Az dühít fel, hogy a játékosok bojkottálnak egy szivárvány miatt, de soha nem bojkottálnak egy csapattársat, ha nők elleni erőszakkal vagy más erkölcsileg elítélendő viselkedéssel vádolják" - írta Pam Whaley újságíró.

Nem ez az első eset, hogy egy ausztrál sportoló tiltakozik a pride-mez viselése ellen. Tavaly az AFL női játékosa, Haneen Zreika kihagyott egy mérkőzést, miután vallási okokra hivatkozva nem volt hajlandó felvenni a mezt. A homofóbia továbbra is nagy probléma a szurkolók és a játékosok körében. (BBC)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató