2024. április 23. - Béla
EUR : 394.83
USD : 370.49
Időjárás ikon10°

Hiába az uniós gázmegállapodás, csúcsra pörgött a gáz ára

Az oroszok ugyanis alig szállítanak gázt.

“Szembeszállunk Putyin kísérletével, hogy megossza az uniót. Ezért ennek az egyezménynek óriási jelentősége van” - jelentette ki Robert Habeck német alkancellár és gazdasági miniszter. Spanyolország ökológiai minisztere, aki harcolt az eredeti gázspórolási javaslat ellen, szintén elégedetten nyilatkozott: “Jelentős lépést tettünk abban az irányban, hogy létrehozzunk egy közös európai projektet”- jelentette ki Teresa Ribera. Csak Szijjártó Péter magyar külügyminiszter nem szavazta meg a határozatot.- írja a hvg.hu.

Mi erről a véleménye? - kérdezték a cseh miniszterelnök-helyettest, aki az EU soros elnökségét képviselte. Jozef Sikela cseh miniszterelnök-helyettes nem kívánta kommentálni “egyetlen tagállam döntését”. Ehelyett azt mondta, hogy “nyíltan elköteleztük magunkat, nyíltan szolidaritást mutattunk és nyíltan üzentünk a világnak és a Kremlnek.”

Csakhogy a számok nem stimmelnek - írja a brüsszeli Politico arra utalva, hogy az eredeti terv szerint 43 millió köbméter földgázt kellene megspórolnia a 27 tagállamnak. Ám annyi kiskapu van a végülis elfogadott megállapodásban, hogy maximum 10 százalékot spórolhatnak a tagállamok és nem 15-öt, ahogy azt eredetileg tervezték.

A döntés után a holland TTF gáztőzsdén egy kicsit csökkent az augusztusi határidős jegyzésben szereplő gáz ára, ám később, az orosz gázszállítások akadozásának hírére a 199 euróról 227-ig emelkedett egy MWh-nyi gáz ára. Azóta kicsit csökkent, jelenleg 203,2 euróért árulják.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató