2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Macron: Európa nem hódolhat be Oroszország stratégiájának

Az afrikai látogatókörúton járó francia elnök Oroszországot vádolta gyarmatosító politikával.

Az afrikai látogatókörúton járó francia elnök Oroszországot vádolta szerdán gyarmatosító politikával, miután az orosz külügyminiszter ugyancsak Afrikában ugyanezzel vádolta a Nyugatot.

Emmanuel Macron Cotonouban a benini elnökkel, Patrice Talonnal közösen megtartott sajtótájékoztatón kijelentette: „Oroszország az utolsó olyan gyarmatosító hatalmak egyike, amely érdekei védelmében egy szomszédos országra támadt”. A francia elnök szerint ez az orosz politika a 19-20. századot idézi fel egy új típusú hibrid háború formájában, amely a dezinformációt, az energiát és a gabonát is zsarolásra használja. Macron úgy vélte,

Európa nem hódolhat be egy ilyen stratégiának”.    

A francia elnökkel egyidőben tesz látogatást Afrikában az orosz külügyminiszter. Szergej Lavrov Ugandában nyilatkozva visszautasította azt a vádat, hogy Oroszország lenne felelős az Európát sújtó energia- , valamint az Afrikát sújtó élelmezési válságért. Lavrov szerint a nyugati hatalmakra jellemző a gyarmatosító gondolkodás, és ők folytatnak zajos kampányt az energiáról és az élelmezésről.

(MTI)


 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató