2024. április 20. - Tivadar
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

MOL-igazgató: Mindenki csak annyit tankoljon, amennyire szüksége van

Ratatics Péter szerint így elkerülhetővé válik a benzinkutak kiürülése.

A hétvégén kezdődik a Mol Dunai Finomítójának tervezett karbantartása, ami azt jelenti, hogy leghamarabb szeptemberben indulhat újra a termelés – hívta fel a figyelmet az Index. A portál ennek kapcsán megkereste Ratatics Pétert, a Mol hazai operatív működésért felelős ügyvezető igazgatóját.

Többek között olyan kérdésekre vártak tőle választ, hogy

- Okozhat-e ez fennakadásokat a hazai üzemanyag ellátásban?

- Lesz-e elég üzemanyag?

- Miért éppen most van szükség a felújításra, karbantartásra?

- Honnan tudja a Mol pótolni a kieső mennyiséget, amikor a térség jelentős osztrák beszállítója, a schwechati finomító sem indult újra a karbantartását követően?

Másfél éves előkészítés, két hónapos leállás

A karbantartás ütemezéséről az ügyvezető igazgató elmondta, hogy a finomítóknál és a hasonló komplexitású nagy ipari üzemeknél a karbantartással, fejlesztéssel járó rendszeres és előre ütemezett leállások a normális üzemmenet részét képezik. Ekkor végzik el a szükséges karbantartásokat és fejlesztéseket, a felelős hatóságok pedig megvizsgálják a berendezéseket. Hozzátette, hogy a mostani karbantartási munkálatokat másfél éve kezdték el előkészíteni. Ez a tervek szerint két hónapig tart majd, és mintegy 1200 szakember dolgozik rajta.

„Ez garantálja, hogy a finomító továbbra is biztosítani tudja Magyarország és a térség zavartalan üzemanyagellátását”
– húzta alá Ratatics Péter, aki megjegyezte, a leállást eredetileg a tavaszi hónapokban tartották volna, de a Magyarországon bevezetett hatósági ár által is generált kiemelkedő üzemanyagigény miatt elhalasztották a munkálatokat. Tavasszal a Mol töltőállomásokon csaknem 50 százalékkal nőtt a kereslet az egy évvel korábbi adatokhoz képest, és a folyamatos, stabil üzemanyag ellátás biztosításához a százhalombattai finomítót teljes kapacitáson kellett működtetni – mutatott rá az ügyvezető.

A kiesés pótlása kapcsán Ratatics elmondta a portálnak, hogy a több évtizedes gyakorlatuk alapján már jóval a leállás előtt elkezdtek készleteket építeni, de hozzátette, „a mostani leállás előtt viszont a háború kitörése miatti ellátási láncok akadozása, valamint az árszabályozás miatti kiugró kereslet és import hiány ennek a készletnek a jelentős részét felemésztette”.

„A Mol mindent megtesz annak érdekében, hogy a leállással járó jelentős termékkiesést pótolja”

Majd azzal folytatta, hogy

„a Mol mindent megtesz annak érdekében, hogy a leállással járó jelentős termékkiesést pótolja.

A hiányzó mennyiség egy részét a pozsonyi finomítóból irányítjuk át, míg egy másik részét a megmaradt tartalékaink felhasználásával pótoljuk. Ezek a mennyiségek azonban nem tudják teljes mértékben fedezni a hiányt és piaci pótlásukra is korlátozottak a lehetőségek” – hangsúlyozta az ügyvezető igazgató.

„Mindenki csak annyit tankoljon, amennyire szüksége van”

Az esetleges üzemanyaghiány kapcsán ugyanakkor megjegyezte, hogy az „50 literes tankolási korlát azt a célt szolgálja, hogy mindenki hozzájusson üzemanyaghoz. Egyes kutakon azonban lehetnek átmeneti leürülések. Ezért mindenkitől kérjük, hogy 

csak annyit tankoljon, amennyire tényleg szüksége van, hiszen csak így biztosítható a kellő mennyiség mindenki számára. 

A pánikvásárlás és a fölösleges spájzolás csak rontana a helyzeten” – fordult a lakossághoz Ratatics Péter.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató