2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Biden megcsinálta! Sikerült technikai recesszióba küldeni az amerikai gazdaságot

Az amerikai gazdaság technikai értelemben recesszióba került, miután a második negyedévben is csökkent a hazai össztermék (GDP) évesített ütemben.

A kereskedelmi minisztérium csütörtökön első becslésként azt közölte, hogy a GDP 0,9 százalék évesített ütemben csökkent a június végével záródott három hónapban, miután az előző három hónapban a gazdaság teljesítménye 1,6 százalékkal esett. Technikai recessziónak számít, ha a gazdaság két egymást követő negyedévben zsugorodik. Elemzők 0,5 százalékos GDP-növekedést vártak.

Hivatalosan azonban még nincs recesszió, annak kezdetét a független, nem kormányzati szervezetként működő gazdasági ciklusokat értékelő Nemzeti Gazdaságkutató Iroda (NBER) rögzíti. A nonprofit alapon működő, Cambridge-i (Massachusetts) székhelyű gazdaságkutató intézet nem a szokásos módon – két egymást követő negyedévi GDP-csökkenés alapján -, hanem négy kulcsmutató, mint például a munkanélküliség, az ipari termelés több hónapnyi alakulását értékelve állapítja meg, milyen ciklusban van a gazdaság.

A csütörtökön közölt előzetes adat meglepetésként érte a piacot. Különösen azután, hogy Jerome Powell, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed vezetője egy napja még azt mondta, hogy a gazdaság valószínűleg nincs recesszióban. A kellemetlen hír hatással lehet a jegybank monetáris politikájára, és a tervezett kamatemelések lassulását válthatja ki.

A nem végleges adatok szerint az Egyesült Államok GDP-jének mintegy kétharmadát adó fogyasztói kiadások 1 százalékkal nőttek a második negyedévben, miután az első negyedévben nagyobb, 1,8 százalék volt a bővülés. A beruházások 14 százalékkal, míg a szövetségi kormányzati kiadások 1,9 százalékkal csökkentek. A június végével záródott három hónapban az export 18 százalékkal nőtt, míg az import mindössze 3,1 százalékkal bővült. A Fed által az inflációs kockázatok felmérésekor szorosan figyelemmel kísért, élelmiszerektől és energiaáraktól megtisztított index (Core CPI) 4,4 százalékkal emelkedett az előző három hónapban mért 5,2 százalékos növekedés után. Az elemzők 4,5 százalékot vártak. A kereskedelmi minisztérium augusztus végén hozza nyilvánoságra a GDP második negyedévi alakulásával kapcsolatos felülvizsgált, de még mindig nem végleges adatát, majd szeptember végén a ismerteti a végleges számokat.

 

MTI

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató