2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Momentum új elnöke: Őszig ha kitartanak a tüntetések, október 23-án forradalom lesz

Már Gelencsér Ferenc is benne van az ellenzéki pártvezetők „Elnökök” nevű Signal-csoportjában, ahonnan Gyurcsány Ferenc a választás után egy nappal kitette Márki-Zay Pétert. A Momentum május végén megválasztott elnökét Donáth Anna vette fel a csoportba, ahol Gelencsér szerint „meglepően alacsony hőfokon zajlanak a beszélgetések”.

A Magyar (Gyűlölő) Hangnak adott interjúban arról beszélt, legutóbb ő írt oda üzenetet, azt kérte, hogy az ellenzéki frakciók támogassák a Momentum augusztusi, rendkívüli parlamenti ülését. Gelencsér szerint azonban nem nagyon reagáltak erre sem, és „ritkán van ott bármilyen megszólalás”.

A Momentum az elmúlt hetekben több tüntetést is szervezett a katatörvény ellen, és Gelencsér felkiáltására foglalták el a Margit hidat aznap, amikor a parlamentben elfogadták a javaslatot. Az ellenzéki pártok legfontosabb feladatának ebben a helyzetben ő azt tartja, hogy tárgyaljanak az érintettekkel, és segítsenek nekik. „A civilek érthető módon nehezen szervezik meg magukat, logisztikai nehézségeik vannak, nincsen hálózatuk, mi ebben tudunk segíteni. Viszont érezzük azt is, hogy van egyfajta politika- és politikus-ellenesség. Éppen ezért úgy szeretnénk képviselni őket, hogy semmiképp se telepedjünk rá az ügyükre. Ezért sincs helye pártlogóknak a demonstrációkon” – fogalmazott Gelencsér az interjúban.

Szerinte egy húszezer fős tömeget nem tudna már megállítani a rendőrség, és ha makacsul kitartanak a tüntetők, lesz eredménye. „Nem azt mondom, hogy legyen megint 2006, de ha húszezer fő kimenne, az kritikus méretű tömeg lenne. A taxisblokád idején három napig állt a város, és ezután változást értek el.”

„A feladatunk elérni, hogy őszig – amikor megérkeznek az első rezsiszámlák – kitartsanak a tüntetéshullámok. Nem vagyok próféta, de láttunk már október 23-án ebben az országban egy-két dolgot: ’56-ban és 2006-ban is”

- mondta a Momentum új elnöke, aki szerint a társadalmat olyan szinten a tűréshatárára tolták, hogy ő nagyobb összeget tenne arra, hogy október 23-án megmozdulnak az emberek.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató