2024. április 23. - Béla
EUR : 394.83
USD : 370.49
Időjárás ikon10°

Több mint egymillió dollárért kelt el Hitler aranyórája

A 2-4 millió dolláros kikiáltási árnál jóval kevesebbért, 1,1 millió dollárért (kb. 420 millió forint) kelt el Adolf Hitler aranyórája egy amerikai árverésen, írja az MTI. Az aukciót annak ellenére tartották meg, hogy több zsidó szervezet hevesen tiltakozott ellene.

Az aukciósház csütörtöki közlése szerint az órát a belevésett birodalmi sassal és horogkereszttel a náci párt tagjai ajándékozták Hitlernek 1933-ban. A háború után a diktátor rezidenciáján egy francia katona találta meg az órát, ami aztán évtizedeken át családjának birtokában maradt.

A Európai Zsidó Szövetség (EJA) levélben követelte az árverés lefújását, mondván, a Hitler tulajdonából származók tárgyak elárverezése nem segíti elő a náci rémtettekből való okulást. Az ilyen tárgyaknak szerintük múzeumokban a helyük, nem pedig aukciókon.

A Maryland államban tartott árverésen dollárszázezrekért keltek el más náci relikviák is. Egy birodalmi sas a berlini birodalmi kancelláriából 200 ezer dollárért ment el, egy bronz íróalátétet pedig, amelyen Hitler aláírta a határ menti cseh területek bekebelezéséről szóló Müncheni Egyezményt, 290 ezer dollárért ütöttek le.

Az aukciót szervező Alexander Historical Auctions korábban 243 ezer dollárért árverezte el a Hitler berlini bunkerében talált rózsaszín telefont.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató