2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Kormányinfó: A magántulajdonú gépjárművekre, a taxikra, és a mezőgazdasági gépekre marad a 480 forintos benzinár

Rendhagyó időpontban, szombaton 11 órakor jelentkezett Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra. 

Döntések

Csak a magántulajdonú gépkocsik esetében marad a 480 forintos benzinár Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője bejelentette, hogy a százhalombattai finomító leáll karbantartás miatt. A leállást nem lehet tovább halasztani. Egyik lehetőség a stratégiai készletek felszabadítása, míg a másik az import. A szankciók és a háború miatt senki nem tudja garantálni, hogy lesz-e később elég kőolaj. Csak annyit szabadítanak fel a stratégiai készletből, nagyjából az egynegyedét, ami a hazai fogyasztás egy részét fedezi – mondta a miniszter. A megmaradó készletek csak a lakossági fogyasztásra elég. A magántulajdonú gépjárművekre, a taxikra, és a mezőgazdasági gépekre marad a 480 forintos benzinár – mondta a miniszter.

A stratégiai készlet egynegyedét szabadítják fel

Gulyás beszámolója szerint nagyon fontos, hogy a lakossági fogyasztók esetében fenn tudják tartani a 480 forintos árat. Július 29-én megkezdődött a százhalombattai finomító karbantartása, a magyar felhasználás 100 százalékát adta. A karbantartás ideje nem meghatározható. A megjelenő rendelet a készlet felszabadításról azt fogja tartalmazni, hogy 184 millió liter dízel és gázolaj kerül felszabadításra. Ez a teljes készlet egynegyede – tette hozzá.

Nem lehet tűzifát kivinni az országból

A gázárról azt mondta a miniszter, hogy alternatívákat kell találni. Minden eszközt meg kell vizsgálni, így a lignittermelés és a Mátrai Erőmű blokkjainak az újraindítása tervben van. Újra indulhat a barnakőszén bányászata, és a tűzifát sem lehet kivinni az országból – tette hozzá. 

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató