2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Megegyeztek az olasz jobboldali pártok arról, hogy győzelem esetén ki adja a következő kormányfőt

Az előrehozott választásokat Olaszországban szeptember 25-én tartják majd, amelyen az előzetes várakozások szerint a három jobboldali párt koalíciója kaphat majd többséget. Az Olasz Testvérek, a Forza Italia és a Liga párvezetői megegyeztek abban, hogy a választási győzelem esetén melyik párt adja majd a miniszterelnök személyét.

Tavaly februárban, Mario Draghi vezetésével alakult meg a római egységkormány, a baloldali pártok, illetve a Matteo Salvini vezette Ligának és a Forza Italiának a részvételével. Az olasz kabinet alig másfél évet bírt ki. Múlt héten Mario Draghi rövid időn belül már másodszor mondott le a kormányfői pozícióról, miután kudarcba fulladt a kormánykoalíció újjáélesztésére tett kísérlete. Sergio Mattarella olasz államfő Draghi második lemondását már elfogadta, aki így a következő választásokig ügyvivő miniszterelnökként irányítja országát.
 
Az előrehozott választásokat szeptember 25-ére írták ki, annak legnagyobb esélyese a három jobboldali párt, a Giorgia Meloni által vezetett Olasz Testvérek, a Silvio Berlusconi vezette Forza Italia és a Matteo Salvini irányította Liga hármas koalíciója. A Politico által közölt közvélemény-kutatás szerint a szövetség a szavazatok 40 százalékát fogja megszerezni. A portál az olasz Il Messaggero hivatkozva ráadásul azt írja, hogy a három jobboldali párt abban is megegyezett, győzelmük esetén ki követheti Mario Draghit a kormányfői székben.
 
A Politico szerint a jobboldali koalíció abban állapodott meg, hogy a következő választásokon a legnagyobb szavazatarányt elérő párt adja a következő miniszterelnököt.
 
Az előzetes felmérések alapján Meloni pártjának támogatottsága 23,8 százalék, ami valamivel nagyobb a baloldali Demokrata Párt népszerűségénél (22.5%). Azonban, ha a Demokrata Párt meg is előzné a választásokon az Olasz Testvéreket, valószínűleg csak a jobboldali hármas koalíció lenne képes parlamenti többséggel kormányt alakítani. A három jobboldali párt között pedig egyértelműen Meloni pártja vezet a felmérések szerint. A Liga támogatottsága nagyjából 15%-os, míg a Forza Italia-ra körülbelül a választók 8%-a voksolna.
 
Az Olasz Testvérek elnevezésű formációt Giorgia Meloni 2013-ban alapította, a 2018-as választásokon a szavazatok 4.4%-át kapta. Meloni 2008 és 2011 között, Silvio Berlusconi miniszterelnöksége idején ifjúságügyi miniszteri posztot töltött be.
 
Forrás: V4NA

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató