2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

The Guardian: az Oroszország elleni szankciók minden eddiginél erősebbé tették Putyint

A nyugati országok által Moszkva ellen indított gazdasági háború visszafelé sült el, és Vlagyimir Putyin orosz elnök erősebb lett, mint valaha - írja a The Guardian című brit lap.



Simon Jenkins, a cikk szerzője szerint az oroszellenes szankciók a közelmúlt történetének legkevésbé átgondolt és kontraproduktív döntése volt.

"Erősítették Putyint: Oroszország növelte az ázsiai országokba irányuló exportját, ami példátlan többletet eredményezett a fizetési mérlegében, a rubel idén a világ egyik legerősebb valutája lett, január óta csaknem 50 százalékkal erősödött" - hangsúlyozta a lap.

Eközben, ahogy a megfigyelő megjegyezte, a nyugati országok recesszióba süllyedtek.

"A Moszkvával szembeni gazdasági korlátozások valósága az, hogy megtorláshoz vezettek. A bizonytalanság átterjedt az Egyesült Királyságra, Franciaországra, Olaszországra és az Egyesült Államokra. A gázéhes Németország és Magyarország közel áll ahhoz, hogy Vlagyimir Putyin dallamára táncoljon. A megélhetési költségek mindenhol emelkednek. Az állítólagos brit vezetők, Liz Truss és Rishi Sunak harcias retorikában versengenek, keményebb szankciókat ígérnek, anélkül, hogy egyetlen szóval is kifejeznék a célt. Mindazonáltal, ha ezzel kapcsolatban szkepticizmusra utalsz, megbélyegeznek" - tette hozzá a cikk.

Oroszország ukrajnai különleges műveletének megkezdése után a nyugati országok szankciókat kezdtek bevezetni Oroszországgal szemben, különösen az orosz energiaellátás ellen. Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint az Oroszország megfékezésére és gyengítésére irányuló politika a Nyugat hosszú távú stratégiája, és a szankciók súlyos csapást mértek az egész világgazdaságra.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató