2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Abszurd és veszélyes megszakítani a kapcsolatokat Oroszországgal – mondta Szászország tartományi miniszterelnöke

Oroszország elszigetelése és a Moszkvával való gazdasági együttműködés megszüntetése veszélyes Németország számára – mondta Michael Kretschmer, Szászország tartományi miniszterelnöke a Die Zeit című napilapnak a héten, megismételve az ukrajnai konfliktus diplomáciai megoldására vonatkozó felhívását.



“Azt gondolom, hogy az az elképzelés, hogy Oroszországot végleg elszigeteljük, vagy soha többé ne működjünk együtt gazdaságilag, abszurd és veszélyes… Egy Kína felé orientált és Európához nem kötődő Oroszország sokkal veszélyesebb számunkra” – mondta Kretschmer a hírportálnak.

A tisztviselő elmondta, hogy aggódik az Oroszországgal szembeni szankciók német gazdaságra és energiabiztonságra gyakorolt hatása miatt.

“Pragmatizmust” sürgetett a Moszkvával való kapcsolatokban, valamint azt, hogy az EU segítse elő a béketárgyalásokat és az ukrajnai konfliktus “befagyasztását”, hozzátéve, hogy egy tűzszünet nemcsak a haláleseteknek vetne véget, hanem “lehetőséget teremtene a nyersanyagellátás számára”, leginkább a fosszilis tüzelőanyagok és a gabonafélék tekintetében.

A német háztartások nagyjából fele gázra támaszkodik áram és fűtés tekintetében, és a német ipar energiájának mintegy harmada származik gázból. Az ukrajnai konfliktus előtt ennek a gáznak mintegy felét Oroszország szállította. Az elmúlt hetekben azonban a szállítások technikai vagy politikai okok miatt csökkentek.

Kretschmer szerint az ambiciózus energiaátalakítási tervek és politikai programok ellenére Németországnak legalább a következő öt évben szüksége lesz az oroszországi gázszállításokra.

“Ha belátjuk, hogy egyelőre nem mondhatunk le az orosz gázról, akkor ez keserű, de ez a valóság, és ennek megfelelően kell cselekednünk” – mondta Kretschmer, hozzátéve, hogy az egyszerű lakosokon kívül, akik télen nem tudják majd fűteni otthonukat, a német ipar is veszélybe kerül, ha az orosz gázszállítások elmaradnak.

“Az egész gazdasági rendszerünket az összeomlás veszélye fenyegeti. Ha nem vigyázunk, Németország dezindusztrializálódhat” – jelentette ki.

Kretschmer a múlt hónapban azt mondta, hogy Németországnak megbízható üzemanyag-ellátást kell biztosítania, mielőtt szankciókkal sújtaná Oroszországot.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató