2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Franciaországban már az üzletek fényreklámjait is lekapcsolják

Fiatal férfiak másztak fel Franciaországban a lakóházak falán, hogy lekapcsolják az üzletek fényreklámjait. Arra akarták felhívni a figyelmet, hogy az energiaválság miatt még jobban kéne takarékoskodni az árammal.

Az energiaválság miatt Nyugat-Európában egyre nagyobb a pánik. Franciaország fővárosában például fiatal férfiak másztak fel a lakóházak falán – ereszcsatornába, erkélykorlátokba kapaszkodva – annak érdekében, hogy lekapcsolják az üzletek fényreklámjait. Ezzel a mutatvánnyal arra akarták felhívni a figyelmet, hogy az országnak el kéne kezdenie takarékoskodni – számolt be az M1 Híradó.

Valójában minden lámpát és világítást szeretnénk lekapcsolni, de tudjuk, hogy ez lehetetlen. Az akciókkal inkább üzenetet szeretnénk közvetíteni. Az emberek értsék meg, hogy mindenki hatással van az ország teljes energiafogyasztására

– nyilatkozta az egyik résztvevő.

A héten Agnès Pannier-Runacher francia energiaügyi miniszter közölte, hogy a kormány rendeletben akarja korlátozni a fényreklámok használatát. A kabinet más lépéseket is javasolt a takarékosságra.

Le kell csavarni a fűtést a munkahelyeken, ha a helyiségben 19 foknál melegebb van. Oda kell figyelni a légkondicionáló használatára, az utazásainkra. Mértékletességgel gázt, üzemanyagot és áramot tudunk megtakarítani

– hívta fel a figyelmet a miniszter.

Mint ismert, Franciaországban a közeljövőben rendeletekkel kötelezik a légkondicionált üzleteket arra, hogy tartsák becsukva ajtóikat, és csökkentsék a világító reklámokat az energiatakarékosság érdekében.

A fényreklámokra vonatkozó jelenlegi szabályozás különbséget tesz a 800 ezernél több vagy kevesebb lakosú városok között: Franciaországban a 800 ezernél kevesebb lakosú városokban hajnali 1 és 6 óra között tilos a fényreklám bekapcsolása.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató