2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Putyin hiperszonikus fegyverekkel látja el haditengerészetét

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint az orosz haditengerészet a következő hónapokban hiperszonikus Zircon cirkálórakétákat kap.

Az orosz haditengerészet napján Szentpéterváron tartott beszédében Putyin nem említette közvetlenül Ukrajnát, de elmondta, hogy új haditengerészeti doktrínát írt alá, és a világon egyedülállónak nevezte a Zircon hiperszonikus cirkálórakétákat.

A rakéták szállítása az orosz fegyveres erők számára a következő hónapban kezdődik. Az Admiral Gorszkov fregatt lesz az első, amely harci szolgálatba lép ezekkel a félelmetes fegyverekkel a fedélzetén. A legfontosabb dolog itt az orosz haditengerészet képessége. Képes villámgyorsan reagálni azokra, akik úgy döntenek, hogy megsértik szuverenitásunkat és szabadságunkat.

A hiperszonikus fegyverek a hangsebesség kilencszeresével képesek haladni, és Oroszország az elmúlt év során már korábban is végrehajtotta a Zircon tesztindításait hadihajókról és tengeralattjárókról – írja a Guardian.

Putyin elmondta:

"Határozottan és minden eszközzel meg fogjuk védeni az ország érdekeit. A kulcs itt a haditengerészet képességei. Villámgyorsan képes reagálni bárkire, aki úgy dönt, hogy megsérti szuverenitásunkat és szabadságunkat, sikeresen és becsülettel teljesíti stratégiai feladatait hazánk határain és a világtenger bármely régiójában, magas fokú készenlétben áll az aktív műveletekre. Folyamatosan fejlesztik őket. Elég, ha csak a legújabb hiperszonikus Zirkon rakétarendszereket említjük, amelyeknek nincs analógjuk a világon, és amelyeknek nincs akadálya. Az orosz fegyveres erők számára történő szállításuk a következő hónapokban kezdődik."

Hozzátette:

"Nyíltan kijelöltük Oroszország nemzeti érdekeinek határait és övezeteit, mind a gazdasági, mind a létfontosságú és stratégiai érdekekét. Ezek mindenekelőtt a sarkvidéki vizeink, a Fekete-, az Ohotszki- és a Bering-tenger, valamint a balti-tengeri és a Kuril-szorosok. Határozottan, minden eszközzel meg fogjuk védeni őket".

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató