2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Ursula is nagyon kiakadt Orbán Viktor tusványosi beszéde miatt

Az Európai Bizottság elnöke a szlovák Aktuality.sk-nak adott interjút, ebben szögezte le: a faji alapon történő megkülönböztetés lábbal tiprása azoknak az értékeknek, amelyeket nemzetközi szerződések is rögzítenek, beleértve az ENSZ Emberi Jogi Chartáját, az Emberi Jogok Európai Egyezményét és az Alapvető Jogok Európai Chartáját.

Úgy fogalmazott, „ezek az értékek egyetemesek és nem képezik vita tárgyát. Mindannyian vállaltuk, hogy fenntartjuk és megvédjük őket.” Hozzátette, az Európai Unió az egyenlőségre, a toleranciára, a méltányosságra és az igazságosságra épül. 

Kiemelte ugyanakkor Ursula von der Leyen, hogy bizakodó a demokrácia és Európa jövőjét illetően: „a COVID-válság és most az orosz agressziós háborúra adott válaszunk bebizonyított egy nagyon fontos dolgot: a demokráciák és Európa jól teljesít.” 

Kijelentette, a Bizottság nagy figyelmet fordít a tagállamok jogállamiságára az éves jogállamisági jelentéseink révén, amelyek például az intézmények működését, a média szabadságát, a korrupció elleni küzdelmet vizsgálják. „Idén először minden tagállam számára ajánlásokat fogalmaztunk meg a javítás módjairól. Szükség esetén pedig a Bizottság rendelkezésére álló valamennyi uniós jogi eszközt igénybe vesszük a jogállamiság betartásának biztosítása érdekében” – fogalmazott a Bizottság elnöke.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató