2024. április 20. - Tivadar
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Kína utolsó figyelmeztetést adott ki Pelosi tajvani látogatása miatt

A kínai külügyminisztérium szóvivője, Lijian szerint rendkívüli következményekkel jár Pelosi tajvani látogatása.



Ha megtörténik Nancy Pelosi, az Egyesült Államok házelnökének tajvani látogatása, a kínai hadsereg „nem fog tétlenül nézni” – írja a Reuters .

Az utolsó figyelmeztetés az amerikai politikus látogatásával kapcsolatban a kínai külügyminisztérium tájékoztatóján hangzott el. Zhao Lijian külügyminisztérium szóvivője hangsúlyozta, hogy Pelosinak az Egyesült Államok kormányának harmadik legfontosabb személyekénti státusza miatt tajvani látogatása “kirívó következményekkel járna”.

Korábban Tan Kefei, a kínai védelmi minisztérium szóvivője is hasonló kijelentéseket tett. Emlékeztetett arra, hogy az Egyesült Államok megígérte, hogy nem támogatja Tajvan függetlenségét, ezért Kína azt követeli, hogy ezt valós tettekkel erősítse meg.

Pelosi július 30-án hivatalos körútra repült az Egyesült Államokból az ázsiai-csendes-óceáni térségbe. A médiában találgatások keringtek arról, hogy Pelosi Tajvanra tart a kínai kifogások miatt, de erre még nem érkezett hivatalos megerősítés .

Hszi Csin-ping kínai elnök múlt csütörtöki telefonhívása során figyelmeztette Joe Biden amerikai elnököt, hogy Washingtonnak be kell tartania az egy Kína elvét, és "akik a tűzzel játszanak, elpusztulnak tőle".

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató