2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Lettország: az EU tiltson ki minden orosz állampolgárt, a turistákat is

Edgars Rinkevics lett külügyminiszter azzal vádolta meg Oroszországot, hogy rátámadt egy fogolytáborra a Donyecki Népköztársaságban, és felszólította az EU-t, hogy függessze fel az orosz állampolgárok számára kiadott turistavízumokat. Lettország a közelmúltban egy sor ellenséges intézkedést javasolt Moszkvával szemben, többek között arra kényszerítve az egyszerű oroszokat, hogy a beutazásért ítéljék el az orosz kormányt.



Rinkevics szombaton egy Twitter-bejegyzésben Oroszországot vádolta az “ukrán hadifoglyok brutális meggyilkolásával”, utalva ezzel a Donyecki Népköztársaság (DNR) egyik fogolytáborának pénteki ágyúzására. A létesítményben az ukrán neonáci Azov zászlóalj tagjait tartották fogva, akik májusban Mariupolban megadták magukat az orosz és a Donbassz erőknek. Ötven ilyen hadifogoly halt meg a támadásban.

Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy a csapást az ukrán hadsereg hajtotta végre amerikai gyártmányú HIMARS rakétavetőkkel. A DNR hatóságai azzal vádolták Ukrajnát, hogy azért bombázta a létesítményt, hogy megakadályozza az azovi foglyokat abban, hogy tanúskodjanak egységük háborús bűneiről.

Az Egyesült Államok és az ENSZ információhiányra hivatkozva elutasította, hogy bármelyik felet is hibáztassa a támadásért.

Ettől függetlenül Rinkevics felszólította az EU-t, hogy nyilvánítsa Oroszországot a “terrorizmus állami támogatójának”, amit az unió nem jelzett korábban, hogy erre készülne. Washingtonban az amerikai külügyminisztérium kifejezetten elutasította, hogy ilyen címkét alkalmazzanak Oroszországra, mivel ez akadályozná a szankciók alóli mentességeket.

Rinkevics arra is felszólította az EU-t, hogy vezessen be turista vízumtilalmat az orosz állampolgárokkal szemben.

Lettország már bevezetett egy ilyen tilalmat, akárcsak több kelet-európai állam, köztük Lengyelország. A szabad mozgásra vonatkozó törvények azonban azt jelentik, hogy az oroszok, akiket beengednek a schengeni térség egyik országába, a határmentes utazási övezet másik 25 államának bármelyikébe beléphetnek.

Lettország azonban már más módot is talált az Oroszországból érkező beutazás korlátozására. A lett Állambiztonsági Szolgálat (VDD) pénteken az LSM műsorszolgáltatónak elmondta, hogy az Oroszországból vagy Beloruszból az országba belépő külföldiek “fokozott ellenőrzéssel” fognak szembesülni a határellenőrzési pontokon, hogy “azonosítani lehessen azokat a személyeket, akik támogatják Oroszország Ukrajna elleni katonai agresszióját”.

Egy nő az LSM-nek elmondta, hogy férjét – aki orosz állampolgár és állandó lakos Lettországban – arra kérték, hogy írjon alá egy dokumentumot, amelyben elítéli Oroszországot, mint “agresszort”, különben visszavonják a tartózkodási engedélyét. Moszkva tiltakozó jegyzéket küldött Lettországnak, amelyben elítélte a kényszerített nyilatkozatok alkalmazását, de Rinkevics az LSM-nek azt mondta, hogy Lettország “biztonsági érdekeink miatt” továbbra is alkalmazza az ilyen intézkedéseket.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató