2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Pelosi megindult Tajvan felé, a kínaiak fenyegetőznek

Nem lesz jó vége ennek.

Korábbi írásunk itt elérhető.

Nancy Pelosi amerikai házelnök kedden érkezik Tajvanra, ami miatt Peking éles tiltakozását fejezte ki, és válaszként felvonultatja harci repülőit és hadihajóit. 

Egyes információk szerint a Pelosi-küldöttség egy egész emeletet foglalt egy tajpeji szállodában A tajvani Sanli TV csatorna szerint az amerikai csoport 40 főből áll, akiknek 48 szobát foglaltak le. Az amerikai parlament elnöke helyi idő szerint 21:20 körül (itteni idő 15:20) érkezhet Tajvanra.

Kínai harci repülők és hadihajók felvonulása fogadja a Tajvan szigetére látogató Nancy Pelosit, az amerikai képviselőházi elnököt. A Reuters információi szerint az erődemonstrációban résztvevő egységek a kontinentális Kína felségvizeinek peremén vonulnak fel, és manővereik során rendszeresen érintik a legszűkebb részén 130 kilométer széles Tajvani-szorost kettéválasztó „mediánvonalat”, amit a két entitás hallgatólagosan tengeri határként ismer el.

A Flightradaron ma százezrek követték Pelosi útját.

A gép feltehetően Indonézia és a Fülöp-szigetek fölött követi az útvonalat, ahonnan a különgépet az amerikai haditengerészet vadászgépei kísérik, a helyi erőket pedig a tajvani légvédelmi azonosító zóna fogadja.



Ami biztos: a látogatás óriási diplomáciai botrányt kavart a Távol-Keleten. A Kínai Népköztársaság ugyanis 1949 óta dolgozik azon, hogy kiterjessze hatalmát a polgárháborúban vesztes frakció által birtokba vett, mára lényegében független országgá vált szigetre – ha kell, katonai erővel. A Tajvan feletti szuverenitáshoz Kína annyira ragaszkodik, hogy elvárja a világ országaitól az „egy Kína” elv elfogadását, azaz hogy Tajvan a Kínai Népköztársaság része. Komolyabb katonai manővereket ugyanakkor 1996 óta nem folytatott Tajvan környékén.

Blinken amerikai külügyér közölte:

Ha Pelosi úgy dönt, hogy Tajvanra látogat, és Kína feszültséget szül, a felelősség teljes mértékben Pekingre hárul.

Kína felvonultatta a fegyvereit

Fujian tartományban - akár 1000 km-es hatótávolságú - DF-16 ballisztikus rakétakomplexumokat észleltek.

A dél-kínai Hsziamenben rengeteg tankot felvonultattak a kínaiak. 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató