2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Guardian: „A jobboldali vezetők ugyanazért szeretik Orbánt, amiért Putyint”

A brit lap elemzést közölt Orbán Viktor dallasi fellépéséről a CPAC nevű republikánus összejövetelen, megjegyezve, korábban Ronald Reagan neve fémjelezte az eseményt, ma pedig már "szélsőjobboldali megmondóembereké".

A jobboldali vezetők, és főképp a vallásos jobboldali vezetők Amerikában ugyanazért szeretik Orbán Viktort, amiért Vlagyimir Putyint

– idézi a brit Guardian című napilap Peter Montgomeryt, a Right Wing Watch nevű szervezet elemzőjét. „Azért, ahogyan nyíltan támogatják a keresztény nacionalizmust, ahogy az erőből való politizálást és a kormányuk hatalmát is arra használják, hogy az úgynevezett tradicionális családi és szexuális értékeket erőltessék.”

Montgomery hozzáteszi: „Az ilyesfajta illiberalizmus és autoriter politika jelei már a Trump-féle jobboldalon is felbukkantak, például abban, hogy megpróbálták betiltani, hogy az iskolákban a rasszizmusról tanítsanak, az LMBTQ tartalmak elleni agresszív támadásokban, és abban is, ahogyan támogatják a zaklatást és az erőszakot, ahogy tették azt a választásokkor is.

Az összes ilyen jel aggasztóan mutatja, ahogy az autoriter politika megjelenik az amerikai jobboldalon is. Az ő számukra Orbán hős és példakép

– mondta az elemző.

A Guardian cikke megjegyzi azt is, „rendkívüli” volt, hogy Orbán, egy külföldi állam jelenlegi vezetője Amerikába látogatva az ellenzéket keresi fel, Trump birtokán fotózkodik, miközben teljesen ignorálja a hivatalban lévő elnököt, Joe Bident.

A cikk megemlékszik arról is, a republikánus gyűlést, ahol Orbán beszédet mondott, a CPAC-et korábban olyan nevek fémjelezték, mint „a hidegháborús Ronald Reagan”, de az utóbbi években már olyan emberek mondtak beszédet rajta, mint „a brexit vezérszurkolója”, Nigel Farage, francia Marine Le Pen unokahúga, vagy épp a most pénteki fellépő, a fehér felsőbbrendűség gondolatával összefüggésbe hozható Breitbart News korábbi vezetője, Steve Bannon.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató