2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

A Jobbik is népszavazást kezdeményez a magyar EU-tagságról

„Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés ne támogathasson olyan javaslatot vagy indítványt, ami Magyarország Európai Unióból kilépését eredményezheti?” – ezt a kérdést teszi fel népszavazásra a Jobbik, jelentette be Gyöngyösi Márton elnök hétfő délelőtt a Nemzeti Választási Iroda előtt tartott sajtótájékoztatóján.

A Jobbik régebben az EU ellen tiltakozott, sőt zászlót is égettek...

A népszavazási kezdeményezést még hétfőn be is nyújtják a Nemzeti Választási Bizottságnak. Közölték, hogy a kérdésen egy hétig dolgoztak a jogászaik, hiszen az Alaptörvény tiltja a nemzetközi szerződésből fakadó kötelezettségről népszavazást, és magát az Alaptörvényt sem lehet referendummal módosítani.

Gyöngyösi szerint „ha a kormány ki akarná vezetni az országot az EU-ból”, akkor azt egy törvényjavaslattal megtehetné, amit a kétharmados parlamenti többség megszavazna. De mivel annak idején népszavazással csatlakoztunk az EU-hoz, „ha bárki fejében megfordulna a kilépés, csak és kizárólag népszavazás útján lehetne megtenni”. Szerinte ha a kezdeményezésük sikeres lesz, a népszavazás eredménye „alapvetően tiltaná meg az Országgyűlésnek azt, hogy támogasson egy olyan kormányzati indítványt, amely végeredményeképpen Magyarország EU-tagsága megszűnne”, ez a tiltás három évig kötelezné az Országgyűlést.

A Jobbik nem az első párt, amely felfedezte magának az EU-tagságot mint lehetséges népszavazási témát. A szocialista EP-képviselő Ujhelyi István vasárnap jelentette be, hogy népszavazással erősítené meg az ország uniós tagságát. Ő ezt a kérdést tenné fel: „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés alkosson törvényt Magyarország Európai Uniós tagsága iránti elkötelezettségéről?”

A Momentum viszont elkezdett tiltakozni a népszavazás ellen.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató