2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Bokros Lajos: Államcsőd fenyeget

A rendszerváltozás utáni időszak egyik legkártékonyabb politikusának van pofája megszólalni.

A Bokros-csomag atyja az ATV-ben szakértett.

Bokros 1995-ben a saját megfogalmazása alapján pénzügyi stabilizációt hajtott végre, ami a Bokros-csomag nevet kapta, a Fidesz szótárában leegyszerűsítve: ő volt a megszorító ember.

Bokros szerint a gazdaság jelenlegi állapotát, a magas inflációt nem a háború idézte elő, hanem a kormány helytelen, szakszerűtlen, ésszerűtlen gazdaságpolitikája, a februárban indult háború pedig csak súlyosbítja. Úgy látta, hogy 2008-hoz hasonlóan most is fenyeget az államcsőd réme. Bokros szerint az Európa Uniótól érkező eurómilliárdok oldhatják meg a helyzetet. A kormány egyelőre még nem tudott megállapodni Brüsszellel a támogatásról, de engedményeket már tett.

Bokros úgy emlékezett, hogy alig volt tüntetés, alig volt sztrájk 1995-ben, amikor az ő nevével azonosították a megszorító csomagot. Becsületesen megmondták a társadalomnak, hogy addig lehet nyújtózkodni, ameddig a takaró ér. Ő pedig szerencsés helyzetben volt, mert nem előidézte a válságot, hanem csak megoldotta, míg most a kormány intézkedései okozták a problémákat.

Bokros három pontban foglalta össze, mivel kell leszámolni a jövőben:

A rezsicsökkentéssel

A benzinárstoppal

A katával 

Bokros szerint a problémák megoldhatóak, de még egyszer kiemelte, hogy a kormány felelős a magas inflációért, az államadósság emelkedéséért és a szegénységéért is.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató