2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Az Ukrajnának szánt katonai támogatás hetven százaléka soha nem érkezik meg

Az amerikai CBS hírcsatorna egy hosszú cikkben járta körül a témát: mi a legnagyobb probléma a Nyugat által Ukrajnának nyújtott katonai segélyekkel – írja a BulgarianMilitary.com.



Az egyik legnagyobb probléma kétségtelenül a korrupció. Az Ukrajnába indított fegyverszállítmányok mindössze harminc-negyven százaléka érkezik meg a végső célállomáshoz – közölte Jonas Ohman, egy Ukrajnát segítő litván nonprofit szervezet vezetője. 

Az elemzés arra is kitért, hogy az Egyesült Államok korábban külön személyeket jelölt ki és küldött az országba a fegyverszállítmányok felügyelésére, ami annak az egyértelmű jele, hogy a nyugati nagyhatalmakat is aggasztotta a sokat emlegetett ukrán korrupció. 

Szinte lehetetlen pontosan lekövetni a fegyverszállítmányok útját, aminek többek között az az oka, hogy a frontvonalak és a háború általános környezete is egyfolytában változik. Ezen csak tovább ront az, hogy nagyon sokan vannak az önkéntes és a különböző félkatonai szervezetek harcosai. 

Vagyim Melnik, az ukrán Gazdaságbiztonsági Iroda vezetője július elején beismerte, hogy elég nagy a probléma az ukrán korrupcióval, mert a Nyugatról érkező humanitárius segélyek és fegyverek egy részét az ukrán katonák és önkéntesek egyszerűen eladják. 

Még a katonai árukat is eladják pénzért, vannak ilyen történések
– közölte akkor Vagyim Melnik, majd hozzátette, hogy már nyomoznak az ügyben. Már legalább tíz ehhez kapcsolódó ügyet regisztráltak hivatalosan, de ez nyilvánvalóan csak a jéghegy csúcsa. 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató