2024. március 19. - Bánk, József
EUR : 394.46
USD : 361.89
Időjárás ikon

Az IDEA megmérte: a Fidesz fokozatosan veszít támogatottságából

Az IDEA Intézet 2022. július 27. és augusztus 7. között készített reprezentatív adatfelvétele azt mutatja, hogy a Fidesz fokozatosan veszít támogatottságából, de a tábor kohéziója nem repedt meg. 

Az ATV szemlézte a felmérést:

A 2022. augusztus elején mért reprezentatív adatok szerint a Fidesz teljes népességen belül mért támogatottsága további két százalékponttal alacsonyabb (37%-ról 35%-ra), mint július legelején, ezzel párhuzamosan viszont a bizonytalanok, pártpreferenciájukat titkolók, valamint a passzív szavazók tömbje 3 százalékponttal emelkedett - írják.

Vagyis a kormánypárt támogatottsága 2022. májusához képest, amikor az IDEA Intézet által valaha mért legmagasabb szinten állt (43%), 8 százalékponttal csökkent (35%), ami hibahatáron túli változás. A Fidesz támogatottsága most tért vissza a 2022-es választási kampányt megelőző, 2021. decemberi szintre.

A biztos szavazó pártot választók körében a Fidesz esetében szintén 3 százalékpontos csökkenés regisztrálható (54%-ról 51%-ra) az előző július eleji méréshez képest, ez azonban továbbra is 3–4 százalékponttal magasabb a választási kampány kezdetén mért eredményekhez képest.

Befagyott erőviszonyok az ellenzéki oldalon

Ugyanakkor a Fideszen túli világot alig-alig érintették a hatások, 2022 augusztusában is csak kisebb elmozdulások regisztrálhatók az ellenzéki pártok támogatottságában. 7–8 törpe vagy legfeljebb közepes méretű párt küzd egymással ugyanazon szavazói rétegekért. Mindössze 1−1 százalékpontos, azaz elhanyagolható változások láthatók a teljes, választókorú belföldi népességben. Egyedül a DK tudta 1 százalékponttal növelni támogatottságát, míg a Magyar Kétfarkú Kutya Párt és az MSZP esetében ugyanekkora mértékű csökkenésről beszélhetünk. A parlamenti ellenzéki pártok a Mi Hazánk nélkül együttesen 22 százalékon állnak, ami teljesen megegyezik az előző hónapban mért eredményekkel.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató