2024. április 25. - Márk
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

A közvélemény-kutatás alapján Liz Truss lehet a következő brit miniszterelnök

Jókora előnyt mértek Liz Truss javára a brit miniszterelnök-jelölti versenyben. A Konzervatív Párt tagjai körében készült kutatás alapján a jelenlegi külügyminiszter 61 százalékon áll, míg ellenfele, a korábbi pénzügyminiszter Rishi Sunak csak 39 százalékon.

A felmérés során összesen 570 embert kérdeztek meg a Konzervatív Párt nagyjából 200 ezer tagja közül, akik a következő hetekben Boris Johnson utódjáról döntenek. A mintában 450-en voltak, akik már eldöntötték, kire szavaznak, de az összes megkérdezettnek csak harmada adta már le a voksát. 20 százalék mondta, hogy még meggondolhatja magát, és 63 százalék örülne, ha Truss helyett inkább Johnson maradna az ország élén.

A kutatás szerint Trusst elsősorban azért választják, mert Sunakot nem tartják szimpatikusnak, illetve mert Truss megbízhatóbbnak tűnik, és lojális maradt Johnsonhoz. Ezzel szemben Sunak lemondása fontos eleme volt a miniszterelnök bukásának,

Johnson az elmúlt hónapok halmozódó botrányai miatt július elején bejelentette lemondását a pártelnökségről, ami miniszterelnöksége végét is jelenti - írja a Reuters.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató