2024. április 18. - Andrea, Ilma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Drogliberalizációval és az azonos neműek házasságának legalizálásával nyerne választást az olasz baloldal

Bemutatta programját a Demokrata Párt.

A környezetvédelem és az igazságos adórendszer bevezetése mellett az azonos neműek házasságának legalizálását is biztosítaná a balközép olasz Demokrata Párt a szombaton, Rómában bemutatott választási programja szerint. Olaszországban 2016 óta az azonos nemű párok bejegyzett élettársi kapcsolatban élhetnek, a PD azonban ezen túlmenően a házasságkötés lehetőségét is biztosítaná a szexuális kisebbségek számára.  

Enrico Letta, a baloldali párt főtitkára a pártprogram ismertetésekor hangsúlyozta továbbá, hogy a PD szerint az olasz állampolgárság megilletné azokat a kiskorúakat, akiknek a szülei bevándorlók, de ők maguk az olasz iskolarendszerben tanulnak. Jelenleg ezek a gyerekek legkorábban csak nagykorúvá válásukkor kaphatják meg az állampolgárságot. 

Ugyanakkor nem csak az azonos neműek házassága az egyetlen megosztó programpont: a PD főtitkára kijelentette, hogy jóváhagynák a kannabisz gyógyászati alkalmazását. A szociáldemokraták emellett egy, az eutanáziáról szóló törvényjavaslatot is parlament elé bocsátanának. A szeptember 25-i választásokra készülve a PD múlt héten kötött szövetséget a Zöldekkel és az Olasz Baloldallal (SI). A baloldali koalíció a legfrissebb felmérések szerint 33 százalékon áll.

Azt akarjuk, hogy Olaszország Európa központjában legyen”

– nyilatkozta a pártelnök.

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató