2024. április 23. - Béla
EUR : 394.83
USD : 370.49
Időjárás ikon10°

Meloni: nem a demokráciára, hanem az olasz baloldalra jelentünk veszélyt

Terjedelmes interjút adott a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak az olaszországi közvéleménykutatásokat jelenleg vezető Olasz Testvérek elnöke, aki szerint rengeteg dolgot kell megváltoztatni az Európai Unióban.

 „Hiszünk a személy szabadságában, a család központi szerepében. Hiszünk az olasz, az európai és a nyugati kulturális identitásban, a magánkezdeményezésben és a társadalmi szolidaritásban” – jelentette ki Giorgia Meloni, a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) elnöke, aki hozzátette, hogy gyakran barbároknak nevezik őket a baloldali és liberális politikusok.

„Soha nem jelentettünk veszélyt a demokráciára, és most sem fogunk azzá válni. De mi veszélyt jelentünk az olasz baloldal hatalmi rendszerére, amely évek óta kormányon van anélkül, hogy megnyerte volna a választásokat. És egyébként érdekes módon senki sem nevezi őket posztkommunistának, holott történelmileg a Nyugat legerősebb szovjetbarát pártjából váltak ki”

– jelentette ki Meloni. A jobboldali politikus kitért arra is, hogy a szövetségeseivel pártja hogyan képzeli el Európa jövőjét. Úgy véli, hogy először a világjárvány, most pedig a háború mutatta meg, hogy az EU nem volt felkészülve.

Hozzátette, hogy „Brüsszel túl sok éven át kiterjesztette hatáskörét mindennapi életünk számos aspektusára, nem tudott közös kül- és védelempolitikát kialakítani, nem tudta biztosítani energiaautonómiánkat, nem tudta tömöríteni az értékláncokat. Nos, én egy olyan Európát akarok, amely jobban csinál kevesebbet: kevesebb centralizmussal és több szubszidiaritással, kevesebb bürokráciával és több politikával” – magyarázta az Olasz Testvérek vezetője, aki megjegyezte azt is hogy gyakran olvassa a sajtóban, hogy németellenes és franciaellenes. Kiemelte hogy ebből semmi sem igaz. Mint fogalmazott, „olasz és európai vagyok. Tisztában vagyok azzal, hogy gazdaságunk erősen összefonódik az európai gazdasággal, és különösen a német gazdasággal. Én csak vissza akarom adni Olaszországnak az őt megillető szerepet, és meg akarom védeni nemzeti érdekeinket az uniós intézményeken belül”.
 
Arra a kérdésre pedig, hogy mit jelent pártjának a NATO, Meloni azt válaszolta, hogy a szövetség a természetes és stratégiai helyük. „Az egyre erősebb külső fenyegetésekkel szemben azonban jobban kell teljesítenünk. Teljesítenünk kell a közös költségvetéssel kapcsolatos kötelezettségvállalásainkat. Ki kell építenünk egy európai pillért, amely egyenrangú az USA-val. Nem hagyhatjuk magára a tágabb értelemben vett Földközi-tenger térségét, ahol Olaszország sokkal központibb szerepet játszhat és kell játszania”- tette hozzá.
 
Olaszországban szeptember végén választásokat tartanak, a közvélemény-kutatásokat jelenleg az Olasz Testvérek vezeti. A párt kampányának egyik központi kérdése az illegális migráció.
 
„A líbiai hatóságokkal egyetértésben európai haditengerészeti missziót és “hotspotok” létrehozását szorgalmazzuk az afrikai területen. Ott a menekülteket megkülönböztetnék a gazdasági migránsoktól, az előbbieket áthelyeznék, az utóbbiakat pedig hazatoloncolnák. Ez egyrészt kemény csapást mérne az emberkereskedőkre. Másrészt a másodlagos migrációt is le lehetne küzdeni” – mondta a pártelnök. Hozzáfűzte, hogy ha mindazokat, akik Észak-Afrikából – gyakran Észak-Európát célul kitűzve – eljutnak Olaszországba és onnan nem toloncolják vissza és nem tudják folytatni sem az útjukat, észak felé, akkor Olaszország Európa menekülttáborává válik. Melyik más nemzet fogadná ezt el? – tette fel a kérdést.
 
Forrás. V4NA

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató