2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Az ukrán oktatási minisztérium kivette az orosz nyelvet és irodalmat az iskolai tantervből

Az ukrán oktatási minisztérium kizárta az orosz nyelvet és irodalmat az iskolai tantervből.

"Az orosz nyelv az 5-9. évfolyamok számára, az orosz nyelv az ukrán és orosz tannyelvű iskolák számára, az orosz nyelv és irodalom (integrált tantárgy) a 10-11. évfolyamok számára, illetve az orosz nyelv és irodalom (integrált tantárgy) a 10-11. évfolyamok számára lekerült az oktatási folyamatban való felhasználásra ajánlott programok listájáról" - áll a minisztérium honlapján közzétett közleményben.

Meghatározzák, hogy az orosz és fehérorosz írók műveit eltávolítják a tantervből. Ehelyett a külföldi szerzők műveit "az irodalmi folyamatnak megfelelően és a diákok életkori sajátosságainak figyelembevételével" adják hozzá. Ugyanakkor a diákok olyan írók könyveit olvashatják majd, mint Nyikolaj Gogol és Mihail Bulgakov, mivel életük és műveik "szorosan kapcsolódtak Ukrajnához".

A minisztérium változtatásokat eszközölt a történelemtantervekben is. A Szovjetuniót többek között "birodalmi típusú államként" jellemezték. Emellett a 2014-től kezdődő eseményeket külön blokkban fogják tanítani, és megerősítették az Ukrajna védelme tanterv katonai-hazafias elemét.

Az elmúlt években Ukrajnában tömegesen betiltották az orosz nyelv használatát. A hatóságok ezt törvénybe foglalják.

Korábban Szergej Kravcov orosz oktatási miniszter azt mondta, hogy a kijevi hatóságok kihasználják az iskolásokat és nemzetek közötti viszályt szítanak. Azt mondta, hogy az ukrán iskolai tankönyvek elemzése a tények abszolút elferdítését és a ruszofóbia elültetését mutatta.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint a kijevi hatóságok évek óta agresszív derusziót és erőszakos asszimilációt folytatnak. Megjegyezte, hogy Moszkva barátságos országként szeretné látni Ukrajnát, anélkül, hogy betiltaná az orosz nyelvet és az orosz kultúrát.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató