2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

WSJ: mégsem zárják be a német atomerőműveket

A The Wall Street Journal értesülése szerint Németország mégsem zárja be maradék három atomerőművét, hogy megküzdhessen az energiahiánnyal fenyegető idei téllel.

Még hiányzik a kormánydöntés, de már megszületett az elhatározás, hogy Németország a tervektől eltérve idén még nem zárja be maradék három atomerőművét – értesült német kormányhivatalnokoktól a The Wall Street Journal című amerikai lap. 

Ezzel most első alkalommal térne el Berlin a 2000-es évek elején megfogalmazott tervétől a nukleáris energia kivezetéséről. Az ok: az Oroszország és a fejlett országok közt kirobbant szankciós háború következtében megcsappant Németország földgázellátása, és a közelgő tél energiahiánnyal fenyegeti Európa legnagyobb gazdaságának vállalatait és háztartásait.

A döntést nemcsak a kormánynak kell jóváhagynia, hanem minden bizonnyal a Bundestagnak is szavaznia kell róla. Egyes részletek még nincsenek tisztázva – közölte a lappal három magas rangú kormányzati forrás. A kormánydöntés sem azonnal várható, mert meg kell várni hozzá a következő hetekben elkészülő jelentést a német energiahelyzetről, az eredménye azonban könnyen megjósolható. 

A lap forrásai szerint a kormány úgy hiszi, két feltétel biztosan teljesül ahhoz, hogy ne zárják be a három atomerőművet december 31-ig, eltérve a tervtől. 

Az egyik, hogy Németország várhatóan gázhiánnyal néz szembe.

(A gázhiányra ezek szerint annak ellenére is számítanak, hogy – mint a Világgazdaság is beszámolt róla –, a német gáztárolók már több mint 75 százalékig tele vannak az európai gázszolgáltatók szervezete, a GIE adatai szerint, több héttel az ilyen mértékű telítettséget elváró célkitűzések előtt.)

Teljesül a másik feltétel is: nincs biztonsági kockázata, ha a reaktorok tovább működnek. 

A reaktorok december 31-ig biztonságosak, és nyilvánvalóan december 31. után is azok lesznek

– mondta az egyik tisztviselő.

Az infláció elszállását is okozó gázhiány összezilálta a német politikát és gazdaságot. A kormány gázilletéket készül kivetni, és friss számítások szerint az év végére a közép-európai országokhoz hasonlóan ez Németországban is 10 százalék fölé hajthatja az inflációt.

Ráadásul az illeték miatt Berlin az Európai Bizottsággal is összekülönbözött. Olaf Scholz kancellár kedden gyors megegyezést sürgetett az Európai Bizottsággal, amely korábban közölte: nem tehetnek eleget a német kérésnek, hogy a bevezetendő gázilleték kapjon mentességet az általános forgalmi adó hatálya alól, ezzel csökkentve a fogyasztók fájdalmát.

Nagyon gyorsan meg fogjuk ezt vitatni a bizottsággal, hogy jogilag kifogástalan legyen és bevezethető, mielőtt az illeték hatályba lép

– idézte Scholzot a Reuters.

Az atomerőművek működésben hagyása sem csodaszer a német problémára – írta a The Wall Street Journal. Elsősorban a földgáz hiányzik ugyanis, amely nem mindenhol kiváltható egyébbel. Az áramfogyasztás mintegy 6 százalékát fedező nukleáris atomerőművek használatban hagyása azonban lehetőséget hagy rá, hogy ne kelljen gáz- és széntüzelésű erőművekkel kiváltani őket.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató