2024. április 23. - Béla
EUR : 394.83
USD : 370.49
Időjárás ikon10°

Óriási mértékű haderőfejlesztést hajtanak végre a lengyelek

Majdnem 15 milliárd dollár értékben rendeltek tankokat és repülőgépeket Dél-Koreától.

Varsó példátlan ütemben fejleszti a hadierejét, a lengyel vezetés Dél-Koreával állapodott meg egy 14,5 milliárd dolláros beruházásról. A lengyel hadsereg ennek értelmében tankokat és repülőgépeket rendelt Szöultól, úgy indokoltak, a fejlesztésre Putyin kiszámíthatatlan természete miatt van szükség. A lengyel hadsereg 700 darab önjáró tarackkal, 48 harci repülővel és 1000 darab K2 Black Panther tankkal fog erősödni. 

A lengyel kormány számára elsődleges a haderőfejlesztés, ugyanis az elmúlt években egyre nagyobb terhet jelentett az öregedő szovjet géppark fenntartása. Lengyelország az utolsó Európában, amely a mai napig üzemel Szu-22-es vadászgépeket. 

A 48 FA-50-es géppel jelentősen javul Varsó harci ereje, ugyanis ezek a könnyű harci repülőgépek szuperszonikus sebességre képesek, különféle bombákat hordozhatnak, és szállíthatnak levegő-levegő és levegő-föld rakétákat is. Lengyelország a modern Block 20-as modellt kapja meg a gépből, amely kompatibilis a NATO rendszereivel. A dél-koreai rendelést erősítette, hogy a lengyel hadseregnek mihamarabb szüksége van a gépekre és a koreaiak voltak a leggyorsabb szállítók. 

Kulcsfontosságú, hogy amilyen gyorsan csak lehet, növeljük Lengyelország biztonságát

– mondta Mariusz Błaszczak lengyel védelmi miniszter.

Az első gépek jövő év közepén érkeznek. 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató