2024. április 18. - Andrea, Ilma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Szergej Sojgu: A különleges hadművelet az egypólusú világ végét jelenti

„Az ukrajnai különleges hadművelet az egypólusú világ végét jelenti” – szögezte le Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter kedden a X. Moszkvai Nemzetközi Biztonsági Konferencia megnyitóján, majd hozzátette: „A többpólusúság valósággá vált. Ennek a világnak a sarkai már világosan kirajzolódnak.”



Sojgu szerint a fő különbség e pólusok között az, hogy amíg egyesek tiszteletben tartják a szuverén államok érdekeit, és figyelembe veszik az országok és népek kulturális és történelmi sajátosságait, addig mások figyelmen kívül hagyják őket. Értékelése szerint a globális biztonsági rendszer radikális változáson megy keresztül, az Egyesült Államok és szövetségesei feltétlen dominanciája már a múlté.

A tárcavezető azt hangoztatta, hogy a NATO „ledobta álarcát”, többé nem leplezi agresszív jellegét, mert a szövetség stratégiai tervezési dokumentumai rögzítik a globális dominanciára szóló igényt, a blokk érdekszférájába vonva Afrikát, a Közel-Keletet és az ázsiai-csendes-óceáni térséget – írja az MTI.

Hozzátette:

Az ukrán fegyveres erők műveleteit Washingtonban és Londonban tervezik. Nemcsak a csapások célpontjainak koordinátáit adja meg a nyugati hírszerzés, hanem ezeknek az adatoknak a fegyverrendszerekbe való bevitele is nyugati szakemberek teljes ellenőrzése alatt történik. Kijev szerepe a hadviselés nyugati megközelítésében a feláldozhatónak tekintett munkaerő biztosítására korlátozódik. Ez magyarázza a fegyveres erők és az ukrán területvédelem alakulatai személyi állományának hatalmas veszteségeit. Míg az elesett katonák és a mozgósított védelmi erők valós számait a kijevi vezetés elrejti, idővel azonban ezek az adatok nyilvánosságra kerülnek. 
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató